El coronavirus ja ha causat 413.467 infeccions i 18.433 morts
L’ONU demana més de 1.900 milions d'euros per a ajudar als països més vulnerables.
El coronavirus ja ha infectat 413.467 persones i ha causat 18.433 morts al món, segons les últimes dades que ha facilitat l'Organització Mundial de la Salut. L’epidèmia continua avançant a un ritme preocupant. En les últimes 24 hores s’han registrat 41.000 nous positius i 2.200 defuncions. Hi ha contagis en 196 països i territoris del món, és a dir, a la totalitat del planeta.
Aquest dimecres el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha fet una crida internacional per a mobilitzar 2.000 milions de dòlars (poc més de 1.900 milions d'euros) per a assistir els països més vulnerables.
El pla està dirigit a ajudar 51 països de l'Amèrica del Sud, l'Àfrica, el Pròxim Orient i Àsia a través de les agències de l'ONU i les ONG. Té com a objectiu subministrar equipament essencial de laboratori per a diagnosticar el virus i subministraments mèdics per a tractar les persones i instal·lar punts de llavat de mans en campaments i assentaments, així com posar en marxa campanyes d'informació pública sobre com protegir-se i protegir uns altres del virus.
També s’intentaran establir ponts aeris i bases a l'Àfrica, Àsia i l'Amèrica Llatina per a portar els treballadors humanitaris i subministraments on més els necessiten.
Solidaritat amb els països pobres
“El Covid-19 està amenaçant tota la humanitat. Per això tota la humanitat ha de defensar-se", ha explicat Guterres, abans d’advertir que "les respostes individuals dels països no seran suficients" contra la pandèmia i apel·lar a la “solidaritat humana més bàsica” per a justificar l’ajuda als estats “més vulnerables entre els vulnerables” i els "milions i milions de persones que tenen menor capacitat de protegir-se".
El director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha incidit en el fet que "el virus s'està propagant en països amb sistemes de salut febles, inclosos alguns que ja s'enfronten a crisis humanes". Països que, com ha recalcat, “necessiten el nostre suport, per solidaritat, però també per a protegir-nos a tots i ajudar a reprimir aquesta pandèmia", ha defensat.
El cap humanitari de l'ONU, Mark Lowcock, ha esgrimit que "abandonar els països més pobres i vulnerables del món a la seua sort seria cruel i imprudent".
Per la seua banda, la cap de l'Unicef, Henrietta Fore, ha alertat de les conseqüències de la crisi en els xiquets, als quals considera “les víctimes ocultes de la pandèmia”.