Coronavirus i menors: què has de saber?
Responem algunes de les preguntes que els pares i mares es fan al voltant de la Covid-19.
Els més menuts són un grup de risc menor en aquesta crisi del coronavirus. Només l'1% dels xiquets i xiquetes que ha emmalaltit a Espanya han requerit mesures especials de vigilància intensiva.
No obstant això, els dubtes al voltant d'aquest col·lectiu i com els afecta són nombrosos. Amb la col·laboració de Paloma Muñoz, pediatra de Departament de Salut de Xàtiva-Ontinyent, responem les preguntes més freqüents:
Poden contagiar-se els més menuts?
Sí, però els afecta de manera més lleugera. "Tots han presentat una malaltia molt lleu, consistent en febra o tos, o fins i tot, de manera asimptomàtica".
Què faig si el meu fill o filla presenta símptomes?
Primerament hem de fer un tractament simptomàtic. "Utilitzarem paracetamol per a fer baixar la febra elevada o combatre el dolor de gola, de cap o la tos". Només en el cas que eixos símptomes no desapareguen i el malestar continue, s'haurà de contactar al servei de pediatria via telefònica perquè ho valoren de manera individualitzada.
Com actuem en les cases on els més menuts conviuen amb els seus iaios o iaies?
Els menors poden ser asimptomàtics i la tercera edat és el grup de risc més vulnerable, per això és imprescindible que en cas que convisquen junts, extremem les mesures d'higiene. És fonamental que "deixen de banda els besos i abraços que ja tant estem trobant a faltar".
Què he de fer si un dels progenitors es contagia per Covid-19?
"Hem de respectar les mesures d'aïllament". En cas de no poder respectar-les i haver de compartir espais com, per exemple, el bany, "s'ha de mantindre la distància de seguretat de dos metres i que l'adult es protegisca amb les mascaretes i els guants".
He de posar les vacunes o fer les revisions periòdiques durant l'estat d'alarma?
Les revisions del nounats són fonamentals, també les vacunes dels 2 i 4 mesos s'hauran de posar. "Hem deixat la revisió del mes i dels 6 mesos per a un seguiment telefònic. La resta de vacunes, dels 11, 12 i 15 mesos, s'ajornen".
Puc continuar amb la lactància materna si presente símptomes?
"Depén dels teus desitjos i el teu estat general". Amb les precaucions pertinents no hi ha cap problema. Les mesures de seguretat que cal prendre són: "utilitzar mascaretes, posar-se guants, rentar-se la zona del mugró, canviar la roba del bebé i la mamà abans i després de la lactància".
Estic embarassada, corre risc el fetus per contagi de Covid-19?
Hi ha pocs estudis des que ha aparegut aquesta pandèmia, però alguns cultius que ja s'han fet han determinat que "no existeix la transmissió del virus al bebé".
El confinament provocarà seqüeles psicològiques en els menuts? Què puc fer per a evitar-ho?
Els experts recomanen que "es mantinguen les rutines d'activitat física, d'oci, de deures, de somni". També és recomanable que, si és possible, els menors "s'exposen a la llum solar dos hores al dia".
Des del servei de pediatria del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, Paloma Jarillo i altres 6 pediatres, estan responent de manera telemàtica tots aquests dubtes. L'equip, conformat per dos pediatres jubilats, un especialista en vacunes, dos pediatres d'atenció primària i dos pediatres d'hospital, atenen les preguntes a través de les seues xarxes socials.
D'altra banda, també han organitzat una campanya en la qual demanen els més menuts que siguen creatius i que envien els seus dibuixos per a decorar els centres de salut i hospitals de la Vall d'Albaida i la Costera.