La Covid-19 amenaça amb la fam entre 80 i 130 milions de persones
Cinc agències de l'ONU alerten del risc de desnutrició derivat de la crisi en algunes regions.
La pandèmia del coronavirus amenaça d’agreujar la fam en el món, una situació que l'any passat van patir vora 690 milions de persones, és a dir el 8,9% de la població mundial, una de cada nou persones.
Cinc agències de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) alerten que aquesta xifra podria créixer entre 80 i 130 milions de persones més per la recessió econòmica derivada de la Covid-19.
La previsió es construeix sobre les estimacions de diferents organismes internacionals, els quals han pronosticat un enfonsament del producte interior brut mundial entre el 4,9% i el 10%. Aquest escenari complica la meta Fam Zero, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que l'ONU havia programat per a 2030.
L'informe “L'estat de la seguretat alimentària i la nutrició en el món” assenyala que la crisi sanitària “està intensificant la vulnerabilitat i la desigualtat dels sistemes alimentaris mundials”. Hi participen l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), el Programa Mundial d'Aliments (PMA), el Fons de Desenvolupament Agrícola (FIDA), l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Fons de l'ONU per a la Infància (Unicef).
La fam crònica, en ascens des de 2014
Després d'anys a la baixa, la fam crònica va començar a créixer el 2014 i continua pujant des de llavors a ritme sostenible.
A Àsia, la regió més poblada del planeta, es registra el major nombre de persones desnodrides (381 milions), seguida per Àfrica (250 milions) i l’Amèrica Llatina i el Carib (48 milions). Tanmateix, en termes percentuals el continent africà és el més afectat, ja que el 19,1% de la població està desnodrida; més del doble que a Àsia (8,3%) i Llatinoamèrica-Carib (7,4%).
Si es manté la tendència actual, per a 2030 la meitat de les persones que passaran fam crònica en el món viuran a Àfrica.