La Covid-19 atura tractaments de detecció precoç de tumors
L'augment dels contagis i els ingressos als hospitals per Covid-19 està afectant la resta de malalties, com el càncer.
Continua en ascens la corba de contagis de la Covid-19 amb més de 6.000 positius diaris. Un augment dels contagis que repercuteix en els ingressos als hospitals, que des que ha començat l'any s'han disparat un 60%. Una situació crítica que afecta la resta de malalties, com per exemple el càncer. El director científic de l'Incliva, l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic de València, Andrés Cervantes, ha explicat en Les notícies del matí, que s'estan retardant tractaments i, sobretot, els cribratges, que permeten la detecció precoç de tumors. Aquest fet repercutirà en un augment de casos greus de càncer de còlon o mama en poc de temps.
Andrés Cervantes ha destacat que la pandèmia de la Covid-19 està afectant els malalts de tres maneres. Per un costat, ha ressaltat que la gravetat de mortalitat en pacients amb càncer quan tenen la infecció Covid "és molt major" que en la població general. "Entre el 15 i el 25% de pacients amb càncer, com els que tenen leucèmies o càncer de pulmó, hi ha risc de complicacions greus", apunta.
"El risc de morir-se de càncer és major"
El segon problema, ha afegit el director de l'Incliva, és que el risc de morir-se de càncer és també major en l'etapa Covid. "És un efecte col·lateral perquè la priorització de serveis sanitaris fa que els pacients de malalties cròniques no poden tindre l'atenció normal", ja que ara es dediquen dos terços dels esforços al que abans es dedicava el 100%. "No s'han suspés tractaments, però sí que s'han retardat", afig.
I la tercera afecció, que no es veu encara, però que tindrà la seua repercussió més endavant és "els sistemes de cribratge, que són tan important per a salvar vides, com el del càncer de mama o de còlon, tot això s'ha detingut, i no es fan endoscòpies, que permeten detectar càncer en etapes més primerenques i curables". Així, assenyala que, dels 4,4 milions de casos de càncer que hi haurà a la UE en 2021, "hi haurà més casos amb malaltia avançada, perquè els sistemes de cribratge, control i motorització per a la detecció precoç no s'estan realitzant".
38 pacients Covid a l'UCI del Clínic, la xifra més alta en la pandèmia
En aquests moments l'Hospital Clínic de Valencia té un terç dels seus llits amb 219 pacients positius de Covid i hi ha 38 a l'UCI, "que és la xifra més alta que s'ha aconseguit en tota la pandèmia". Per a fer front a aquesta situació, una àrea de quiròfans s'ha convertit en una àrea d'intensius.
Segons ha comentat Andrés Cervantes, el personal sanitari té una gran motivació i sentit de la responsabilitat, però també "hi ha cansament i pressió per no veure al final d'aquesta pandèmia". Per contra, com a dada positiva, ha destacat que s'han vacunat ja en una setmana més de 2.000 professionals, "tots els metges de guàrdia i infermers en primera línia".