Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La crisi del coronavirus ha costat ja 65 milions d'euros al sector agrícola i ramader valencià

Les organitzacions agràries destaquen que els més afectats són els ramaders de les comarques d'interior i els productors d'hortalisses.

Imatge de portada: El sector ramader és un dels més afectats per la crisis derivada del coronavirus

La crisi econòmica derivada de la crisi sanitària del coronavirus deixa ja una factura de 65 milions d'euros en el sector agrícola i ramader de la Comunitat Valenciana. Així ho ha destacat en Les notícies del matí el president de la Unió de Llauradors, Carles Peris.

Segons indiquen les organitzacions agràries, els productes dirigits a les línies del supermercat o a l'exportació “es mantenen”, i el final de la campanya citrícola i el sector porcí estan funcionant bé. Per contra, aquells que treballen amb els restaurants i els mercats municipals “són els que més estan patint més la situació”.

Són els productors d'hortalissa i sobretot els ramaders de l'interior d'oví i caprí, que concentren quasi la meitat de les pèrdues amb 30 milions d'euros. “El sector ramader no té eixida i els preus són una ruïna”, ha manifestat el president d'AVA-Asaja, Cristobal Aguado.

Des del sector han demanat que s'òbriguen els mercats locals. “Si pot estar obert un supermercat amb les mesures corresponent, també pot fer-ho un mercat, i es donaria eixida a productes com les carxofes o les bajoques”, indica Peris. També lamenten que des de l'administració s'haja fet cas omís a la proposta de compra pública de corder i caprí. “L'administració està reaccionat tard, i tot el que s’allargue en el temps seran pèrdues”, ha afegit Peris.

Canvi de perfil dels treballadors de la campanya

D'altra banda, des de la Unió han indicat que finalment el sector agrícola valencià “no està tenint problemes de mà d'obra” com en altres comunitats a causa de la diversitat de productes, i han pogut vindre els treballadors suficients. El que sí que canvia és el perfil dels collidors, amb més treballadors espanyols i, entre ells, un 10% d’estudiants que volen fer la campanya.

Cristóbal Aguado afirma que si la situació s'allarga “el camp valencià aguantarà el que calga” encara que siga endeutant-se. El president d'AVA-Asaja diu que són moltes les incerteses, que provoquen un “gran estrés” de com eixirà la collita, si les fronteres estaran obertes a Europa o com serà el poder adquisitiu del mercat, “però nosaltres complirem oferint uns productes de qualitat i amb seguretat”.

Peticions al ministre d'Agricultura

Aguado ha demanat al ministre d'Agricultura, Luis Planas, que “defense els interessos del sector a Europa” com el president francès, que ha dit que competència no hauria de tindre intervenció sobre agricultura, i que “es plante” en el contenciós amb Rússia, que perjudica les exportacions valencianes.

També et pot interessar