El debat sobre les mascaretes i la durada de les quarantenes centra la reunió entre Sanitat i les comunitats autònomes

Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Galícia i Madrid pressionen perquè el govern espanyol retire l'exigència de portar-les pel carrer ara que cauen els contagis

mascaretes
Diverses persones amb mascareta pel carrer

El Ministeri de Sanitat i els responsables de les comunitats autònomes es reuneixen aquest dimecres en una nova cita del Consell Interterritorial de Salut per a avaluar l'evolució de la pandèmia amb un rerefons marcat per una sisena onada que ja ha començat la reculada. A més, damunt la taula hi ha dos debats que cuegen des de fa setmanes: la relaxació de l'ús de les mascaretes en exteriors —el Congrés ha convalidat just aquest dimarts el decret que n'establia l'obligatorietat— i la reducció de les quarantenes en cas de contagi. 

La setmana passada diverses autonomies donaren per doblegat el pic de la corba en la sisena onada, un fet que la mateixa ministra de Sanitat, Carolina Darias, confirmava aquest dimarts quan va assenyalar que Espanya es troba "en fase de descens". Tenint en compte la baixada generalitzada en la incidència del virus, alguns territoris com ara Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Galícia i Madrid han redoblat la pressió perquè el govern espanyol retire l'ús de la mascareta en espais a l'aire lliure. Consideren que la mesura ja no és necessària i que hauria de ser abordada per la Comissió de Salut Pública.

El debat entre Sanitat i els consellers autonòmics es reobri just l'endemà que el Congrés donara el vistiplau al decret llei que contempla l'obligatorietat de portar aquest element protector pel carrer, que el Consell de Ministres va aprovar abans de Nadal, en plena expansió de la sisena onada espentada per la variant òmicron. Durant el debat parlamentari, Darias admetia que haver de dur mascareta en exteriors "és una mesura estrictament temporal" i l'ús "està més prop de tornar a modular-se".

En l'orde del dia també està el debat sobre la reducció de les quarantenes a les persones infectades per coronavirus, impulsat principalment per Castella-la Manxa. Aquesta comunitat aposta pel model adoptat a Sud-àfrica per a acurtar els confinaments, que directament s'ha eliminat per a asimptomàtics i s'ha deixat en tres dies per a les persones que tenen símptomes. Hi ha, a més, altres territoris que han decidit moure fitxa i avisen que no esperaran que hi haja acord en la Interterritorial. És el cas de Catalunya, que s'ha compromés ja a alçar les quarantenes a les escoles quan hi haja algun cas de coronavirus abans que finalitze el mes de febrer, independentment de si s'arriba a un consens amb la resta de comunitats autònomes i el govern espanyol.

La ministra Darias ja va respondre aquestes pretensions durant la compareixença posterior a la reunió de la Interterritorial la setmana passada: "És un tema que encara està absolutament immadur. Hem de ser molt conscients de la incidència que tenim", va assegurar. 

Primers casos a Espanya d'òmicron sigil·losa

Els positius vinculats amb la nova subvariant d'òmicron (BA.2), coneguda com a òmicron silenciosa o sigil·losa i que ja s'ha estés per nombrosos països com ara el Regne Unit i Dinamarca creixen amb comptagotes en el territori espanyol. Aquest dimarts es confirmaven els dos primers a Cantàbria, així com a Andalusia en el si d'una família que havia viatjat a Suècia recentment. Els casos se sumen als cinc detectats la setmana passada a Astúries, Madrid, Catalunya i Balears.

També et pot interessar

stats