La desescalada posterior a les Falles, a partir de dimarts i marcada per la por de possibles rebrots

La Comunitat Valenciana tanca l'agost amb la quarta onada controlada i en risc alt per Covid-19, però en una dotzena de poblacions de les 68 amb toc de queda nocturn la corba torna a pujar

Vista general del centre de vacunació instal·lat en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València
Vista general del centre de vacunació instal·lat en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València / Jorge Gil (Europa Press)

Dilluns que ve, 6 de setembre, serà l'últim dia amb l'actual paquet de restriccions sanitàries per la Covid, que inclou entre d'altres el toc de queda nocturn en 68 municipis valencians i limitacions horàries i d'aforament a l'hoteleria. L'avanç de la vacunació —quasi el 68% de la població té ja la pauta completa— i la baixada generalitzada de contagis en el territori durant les últimes setmanes dona oxigen al Consell, que es planteja una desescalada progressiva fins al 9 d'octubre. Així ho va avançar aquest dimarts el president, Ximo Puig.

La mesa interdepartamental per a la prevenció i actuació contra la Covid-19 té previst reunir-se el mateix dia 6, una vegada acabades les Falles, per a decidir com flexibilitza les restriccions actualment vigents i avaluar en quins municipis es manté la limitació a la mobilitat entre la una i les sis de la matinada.

Agost s'acomiada amb la quarta onada controlada —a Espanya es considera la cinquena— i la xifra de contagis diaris més baixa reportada per la Conselleria de Sanitat Universal en els últims dos mesos, 441. A les acaballes, la Comunitat Valenciana ha aconseguit deixar arrere l'escenari de risc extrem per propagació de Covid-19 en situar la incidència acumulada per davall de 250, el llindar que fixa el Ministeri de Sanitat en el semàfor per al nivell màxim d'alerta. Amb 183,67 contagis per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies a data de 31 d'agost —40 punts per davall de la mitjana estatal—, el territori es manté en risc alt des de fa poc més d'una setmana i és la tercera autonomia amb una taxa d'incidència més favorable, només per darrere d'Astúries i Canàries (94,03 i 144,76, respectivament).

La millora s'amplia també als grups d'edat més joves, que han rebaixat les dades d'incidència del virus. Especialment les franges entre 12 i 19 anys i els menors de 12 anys eren les que més preocupaven de cara a la tardor perquè han sigut els últims a vacunar-se i no estaven protegits contra la Covid-19. El col·lectiu dels més menuts, de fet, ni es contempla encara en l'estratègia d'immunització perquè a hores d'ara no hi ha cap vacuna autoritzada per a poder administrar-se en la població de menys de 12 anys.

Rebrots en una dotzena de municipis i cautela per l'impacte de les Falles

A pesar de la bona evolució generalitzada dels indicadors sanitaris, la decisió sobre com afrontar la desescalada està, no obstant això, entelada en part per l'evolució que està tenint la pandèmia en algunes poblacions de les 68 que actualment tenen toc de queda. La corba epidèmica no acaba de baixar i en una dotzena els contagis estan, de fet, una altra vegada a l'alça.

La pujada més significativa està a Montfort, que eleva la incidència acumulada en més de 90 punts des del divendres i ja situa la taxa per damunt dels 500 contagis per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, segons el darrer balanç municipal fet públic per la Conselleria de Sanitat. És el doble del que es considera risc extrem. A Godella, l'Alcúdia dels Crespins, Bunyol, Monòver, Sagunt, Almoradí, Castelló, Rafelbunyol, Pego, Vilamarxant i Riba-roja de Túria la tendència després del cap de setmana també és creixent.

Amb l'última actualització de les dades municipals en mà, el govern valencià demanarà dilluns mateix al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana prorrogar o no el toc de queda, i a quines localitats afectarà la mesura. Una decisió que mirarà de ben a prop l'impacte que puguen tindre les Falles en els contagis. El balanç de la incidència per poblacions de la setmana vinent serà també clau per a concloure si la comunitat sanitària i científica tenia raó a desaconsellar la celebració de les festes, que coincideixen també amb la tornada al treball i a les classes després de l'estiu. S'espera que les dades comencen a indicar a partir del dilluns vinent una possible pujada de la corba si és que s'ha de produir la temuda onada fallera.

També et pot interessar

stats