Dotze taules de diàleg pactaran la reconstrucció valenciana
El president Ximo Puig valora la sintonia de la primera reunió mentre que el municipalisme demana coordinació i més ferramentes.
La Generalitat i el municipalisme valencià han acordat aquest dilluns obrir dotze taules de diàleg per a buscar eixides a la crisi econòmica i social que ha comportat la pandèmia de coronavirus. La intenció és presentar abans del final de juliol un acord amb propostes per a tota la societat valenciana.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha eixit satisfet d'aquesta primera reunió sobre l’acord per a la reconstrucció de la Comunitat Valenciana amb representants de les administracions locals, i ha valorat tant el to com la sensibilitat per part de totes les persones que hi han participat. El cap del Consell ha desatacat que hi ha hagut un consens generalitzat sobre el fet que “per damunt de tot està l’interés de les persones”. També ha recordat que aquest dilluns s’ha iniciat el treball de la comissió de recuperació a les Corts i ha desitjat que abans del final de juliol es puga presentar un “acord beneficiós per a tots els valencians i les valencianes”.
Els responsables dels principals ajuntaments valencians, de les tres diputacions provincials i el president del Fòrum dels Municipis d’Interior s’han reunit aquest dilluns amb els responsables de l'Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) per a abordar com serà el procés de reconstrucció posterior a la pandèmia de Covid-19. Ha sigut una primera trobada institucional que els participants confien que serà la primera de moltes i donarà pas a un temps de consens en benefici de la Comunitat Valenciana.
Les administracions locals han coincidit a parlar de coordinació, però també en la reivindicació que cal dotar els municipis de més ferramentes. En aquest sentit, per exemple, Amparo Marco, alcaldessa de Castelló, ha demanat poder fer ús dels romanents i també tindre un millor finançament per a les administracions locals. En un context semblant, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha demanat al govern espanyol que allibere els recursos d’anys anteriors per a poder fer front a les necessitats dels ajuntaments per a ajudar la ciutadania. Ribó ha valorat la col·laboració valenciana davant la crispació política que hi ha en l'àmbit estatal. En aquesta línia ha parlat també el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, que ha reclamat que el marc de treball dels ajuntaments es flexibilitze.
Toni Gaspar, president de la Diputació de València, ha defensat que, en la recuperació valenciana, el món del municipalisme tindrà molt a dir. “Hem de construir una Comunitat Valenciana millor que la que teníem al març”, ha afirmat. I Miguel Sandalinas, alcalde de Montanejos i president del Fòrum dels Municipis d’Interior, ha lamentat la situació de desavantatge que tenen els municipis d’interior, però ha valorat que aquest dilluns s’hagen assentat les bases per a eixir d’aquesta situació. En el seu torn, Xema Peláez, president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, ha remarcat també la col·laboració entre institucions.
Luis Barcala, alcalde d’Alacant, ha destacat que els ajuntaments necessiten fons i ajuda per a gestionar-los, i ha explicat que el consistori de la ciutat posa en marxa aquest dimarts la seua pròpia comissió de reconstrucció. En aquest sentit ha reclamat coordinació entre totes les comissions.
I tant el president de la Diputació de Castelló, José Martí, com el màxim responsable de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, han subratllat el valor de la cooperació per a arribar als acords que demana la ciutadania. “És el moment de ser contundents, eficaços i, si pot ser, ràpids”, ha afegit Mazón per a acabar.