Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Elena Tamarit (voluntària de la vacuna d'Hipra): "Ho faig per a tornar a la sanitat pública tot el que m'ha donat"

La periodista de Les notícies del matí va rebre la punxada de la vacuna espanyola contra el coronavirus aquest dilluns i ens conta com ha sigut la seua experiència

Diari d'una voluntària / À Punt NTC

Si ja t’has vacunat contra la covid deus haver rebut diverses dosis de Pfizer, Moderna, Janssen o AstraZeneca que s'han desenvolupat en farmacèutiques dels Estats Units, Alemanya, el Regne Unit i Bèlgica. A Espanya també s'estan investigant vacunes contra el coronavirus. La més avançada és la de la farmacèutica Hipra, que ja està en la tercera i última fase dels assajos clínics.

A l'Hospital Clínic de València, l'únic al territori valencià que hi participa, van començar a injectar la vacuna a les persones voluntàries la setmana passada. Elena Tamarit, periodista de Les notícies del matí, és una de les primeres.

Ella va rebre la punxada aquest dilluns 14 de febrer i en el seu Diari de participant, el document que ha d'omplir durant els set dies posteriors per a dur un control dels possibles efectes adversos a la vacuna, a penes hi ha anotades dues reaccions. I totes dues són lleus i comunes a la resta de vacunes a les quals ja estem acostumats, com la del coronavirus o la de la grip: dolor al lloc de la injecció i sensibilitat local.

Diari de participant d'Elena / Elena Tamarit

El procés, explica la periodista, "va ser molt senzill". Una vegada es rep la citació, cal presentar-se a l'hospital el dia programat i el metge repassa l'historial clínic i trauen una mostra de sang per comprovar que tot està correcte. Després arriba el moment de la injecció. Aquesta ha sigut la primera visita de les quatre en què Elena haurà de tornar al centre hospitalari per al seguiment.

“Ho faig per solidaritat, però també per donar el meu suport a la ciència espanyola i per tornar a la sanitat pública tot el que m’ha donat”, explica Tamarit. En declaracions a À Punt NTC, la periodista ha valorat la importància de la investigació científica i de la sanitat pública, dos pilars que han demostrat que són imprescindibles quan venen temps difícils com el que hem viscut amb la pandèmia.

D’altra banda, Tamarit també ha deixat clar que, encara que “sempre hi ha un risc”, ella no se sent com “un conill d’Índies”, perquè el control i la investigació que hi ha darrere per a posar en marxa aquest assaig clínic, diu, és molt exhaustiu. 

Elena ens continuarà detallant com avança l'assaig clínic durant les pròximes setmanes i mesos. Per ara, repassem amb ells quins són els dubtes més freqüents sobre aquest assaig clínic:

Qui és l’objectiu de l’estudi?

El principal objectiu de l’estudi és esbrinar si la dosi de reforç amb aquesta vacuna és segura en persones vacunades amb altres amb anterioritat —com Pfizer, AstraZeneca, Moderna o Janssen—, així com confirmar que la dosi de reforç pot ajudar a prolongar la immunitat de la vacunació prèvia. 

Les persones voluntàries rebran una dosi de reforç de la nova vacuna en investigació o d'una altra ja comercialitzada i se'ls farà un seguiment màxim d'un any per a conéixer-ne la seguretat i la resposta immunitària. 

Quins són els requisits per a participar-hi?

Quants participants es necessiten?

Hipra necessita en aquesta fase provar la seua vacuna en 3.000 voluntaris i l'assaig es durà a terme en vint hospitals espanyols i també d'altres països com Portugal i Itàlia. Entre els hospitals on es faran les proves hi ha el Clínic de València.

Què passa si s'està embarassada?

Les dones embarassades o que tinguen plans de quedar-se embarassades durant la duració de l’estudi no podran participar-hi. Tampoc les que estiguen alletant les seues criatures. A més, a les dones en edat fèrtil se’ls realitzarà una prova d’orina per a descartar l'embaràs. A més, haurà de “practicar l’abstinència sexual o utilitzar un mètode anticonceptiu eficaç” fins a dos mesos després de la vacunació, segons assenyala l’estudi. 

Quant de temps durarà l’estudi?

Els pacients seran vigilats durant sis mesos després del moment de la vacunació. En total, els faran cinc visites, amb les corresponents analítiques, on s’anirà veient quina és la resposta. 

Quins són els possibles efectes adversos?

Fins ara els efectes adversos observats en persones sanes no són greus. Els més comuns són sensibilitat i dolor al punt d’injecció, fatiga, cansament i mal de cap. Tots ells lleus o moderats i que no han suposat una limitació per a continuar amb la vida normal. 

Quina és la seguretat de l’estudi?

L'estudi serà avaluat pel Comité d'Ètica de l'Hospital Clínic de Barcelona i per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) amb la participació de diferents hospitals espanyols.

I què passa amb el certificat covid?

Per tractar-se d’una vacuna que encara no està regulada, no s’inclou en el certificat covid. Però els participants tindran un justificat que acredite que han rebut la vacuna d’Hipra i que els permetrà viatjar a altres països on demanen aquest document amb una prova PCR negativa i finançada per l’estudi. 

Com puc participar-hi?

Les persones interessades han d'omplir un formulari i enviar un correu electrònic a evacunacovid_hcv@gva.es. Una vegada s'ha rebut el formulari, es conta amb els voluntaris per a explicar-los amb detall en què consisteix aquesta fase.

També et pot interessar