Les escoletes infantils llancen un crit d’alarma
Els centres demanen a la Generalitat que complete el pagament de les ajudes.
Les escoletes infantils denuncien que estan lluitant per a sobreviure davant el panorama que els ha dibuixat la pandèmia. És el crit d’alarma que han llançat als micròfons d’À Punt els centres que no són públics i atenen els menors de zero a tres anys. Adverteixen que la incertesa de la pandèmia està provocant un descens de l’alumnat, que s’afig al retard en el pagament de les ajudes directes de la Generalitat.
A la primavera, la Conselleria d’Educació va convertir el bo infantil que pagava a les famílies per a finançar les despeses de les escoletes en ajudes directes a aquests centres amb la finalitat, com ha explicat el director general de Centres Docents de la Conselleria d’Educació, Ximo Carrión, en el programa El dia À Puntque pogueren fer front a les despeses fixes que tenien malgrat no atendre alumnat, perquè l’estat d’alarma l’obligava a estar a casa.
D’aquestes ajudes, que ascendeixen a quasi 17 milions, la Generalitat va abonar de manera anticipada la meitat de la subvenció que corresponia a cada centre, però l’altra meitat queda pendent. Durant la seua intervenció en el programa de la ràdio d’À Punt, Carrión ha assegurat que es pagaran “en les pròximes setmanes” i ha atribuït el retard al treball que implica revisar les justificacions de les despeses de 900 escoletes infantils beneficiàries.
“Com a diners públics que són, s’han de revisar tots els expedients per a completar el pagament del que resta de l’ajuda. Són més de 900 expedients”, explicava el director general de centres docents, qui a més ha anunciat que la Generalitat treballa en un nou paquet d'ajudes per a cobrir la despesa de les escoletes de l'últim quadrimestre de l'any.
Inversions per a crear escoletes segures
Per la seua banda, Miquel Ruiz, el president de la Unió de Cooperatives d’Educació Valencianes, tot i agrair a través d’À Punt la modificació de les ajudes de la Generalitat, ha incidit en la necessitat que les subvencions arriben prompte, sobretot perquè, de tota l’etapa formativa, les escoletes han hagut de fer un esforç major que altres centres educatius per a adaptar-se a la pandèmia i establir aules segures.
“Les ajudes que han d’arribar de manera ordinària acabaran arribant. Hem valorat l’esforç que va fer la Generalitat per convertir el bo infantil en una ajuda directa a les escoletes. Esperem que aquest ingrés comence a arribar prompte a tots els centres educatius”, expressava Ruiz.
El representant de les cooperatives d’educació recordava les repercussions laborals per als treballadors del sector que pot tindre el tancament de les escoletes infantils, que de mitjana han perdut entre un 20% i un 30% de l’alumnat respecte del curs passat.
De fet, des de l’escoleta Parc Central del barri de Malilla, a València, explicaven per a À Punt que hi ha diverses treballadores, educadores i encarregades de la neteja, encara afectades per un expedient de regulació temporal de l’ocupació (ERTO). Les perjudicades són, com en aquest cas, dones treballadores, ja que es tracta d’un sector molt feminitzat.
Important paper en la conciliació
A pesar que l’etapa educativa de zero a tres anys no es obligatòria, les escoletes infantils tenen un paper determinant en la conciliació laboral de moltes famílies. Per això els pares i mares fan una crida perquè les escoletes puguen mantindre la seua activitat i, al mateix temps, les famílies no perden el suport econòmic per a poder portar els seus fills allí mentre treballen.
És el cas de Blanca Serra, mare de bessons, que explicava en la ràdio d’À Punt que aquests mesos està fent front a les despeses de l’escola infantil, a més de l’escola matinera i el menjador, que ascendeixen a vora 300 euros per xiquet, sense cap ajuda de l’administració, perquè la Conselleria d’Educació no ha abonat les ajudes per a finançar aquesta despesa educativa. Es tracta, per a Serra, d’una despesa molt important per a la família, però a la qual no poden renunciar per les obligacions laborals dels progenitors.