Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

Espanya exigirà a l’Eurogrup mesures que aporten seguretat a “les empreses, les persones i els estats”

Calviño reivindica mecanismes de liquiditat a curt termini, però sense renunciar a instruments com els eurobons.

Imatge de la compareixença conjunta del ministre de Sanitat i la ministra d'Afers Econòmics

Espanya plantejarà als països de l’Eurogrup, en la reunió que mantindran demà dijous, “una resposta contundent, clara, unida i efectiva” que evite una crisi financera derivada del coronavirus. Per a la ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, aquesta resposta passa per un paquet d’ajudes “que aborde una triple xarxa de seguretat: per a les empreses, les persones i els estats”.

En aquest sentit, Calviño ha concretat que, per a aportar seguretat financera a les empreses, s’ha d’implicar el Banc Europeu d’Inversions, mentre que cal aportar instruments per a pal·liar la desocupació i reforçar els nombrosos ERTO aprovats a Espanya i la possible pèrdua de llocs de treball a mitjan termini.

Per últim, el tercer pilar essencial del paquet d’ajudes que defensarà la titular d’Afers Econòmics davant de l’Eurogrup serà l’aprovació d’instruments perquè els estats membres puguen finançar la despesa de la pandèmia.

“Calen instruments de finançament per als estats”, ha remarcat Nadia Calviño. Per això la ministra creu que fan falta mecanismes que aporten finançament i liquiditat a curt termini als estats de l’Eurogrup, cosa que “no impideix que pensem en el mitjan termini, com per exemple, els eurobons o l’emissió conjunta de bons”, ha puntualitzat.

Respecte al programa d’avals públics que arriba a 100.000 milions d’euros aprovat pel govern espanyol, la ministra Calviño ha apuntat que 86 entitats financeres ja han firmat l’acord per a concedir aquests préstecs. Així mateix, l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) ha rebut 31.000 sol·licituds d’avals que s’emmarquen en aquestes condicions, fet que suposa 2.747 milions d’euros. D’aquest import global, segons la ministra d’Afers Econòmics, 2.595 milions són per a finançar autònoms i pimes.

Illa: “No estem en condicions de dir què passarà a partir del 26 d’abril”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa ha posat en context les últimes dades de contagis i víctimes mortals. A hores d’ara el govern espanyol dona per complit l’objectiu que s’havia marcat aquesta setmana, d’alentiment i desacceleració de l’epidèmia, però adverteix: “Continuem en una etapa dura”. A pesar que s’ha moderat l’increment de nous positius (del 22% diari de principis de març al 4% de mitjana aquesta setmana) ha reconegut que “continua havent-hi sobrecàrrega en el sistema sanitari” i ha instat la societat a “no relaxar-se” per a poder “doblegar la corba”.

Illa no ha volgut especular amb una nova pròrroga de l’estat d’alarma més enllà del 26 d’abril, la data límit d’extensió que en les pròximes 24 hores l’executiu central proposarà al Congrés. “Aquesta és una crisi dinàmica. Hi ha molts elements que ignorem. Per això no estem en condicions de dir què farem a partir del 26 de abril”, ha dit el ministre, que ha condicionat la decisió a com evolucione el virus i allò que determine l’evidència científica. Mentrestant el govern espanyol ja prepara “escenaris de transició” a partir del 26 d’abril, a fi d’estar preparats a una evolució favorable que permeta relaxar les mesures de confinament i reprendre progressivament l’activitat.

Arriba el carregament de respiradors que retenia Turquia

Salvador Illa també ha confirmat l’arribada del carregament turc amb 150 equips de ventilació mecànica, essencials per a les unitats de cures intensives, que des de la setmana passada bloquejava Ankara.

Els equips van ser adquirits per tres comunitats autònomes, Castella-la Manxa, Navarra i Catalunya, però les autoritats turques els retingueren a l’aeroport en aplicació de les normes que han activat arran de la crisi del coronavirus, i que permeten requisar el material comprat per tercers països per a atendre les necessitats locals.

Illa ha responsabilitzat del desbloqueig les gestions del Ministeri d’Afers Estrangers, la titular del qual, Arantxa González Laya, va avançar en una compareixença de fa una setmana tres contactes amb el seu homòleg turc per a resoldre la situació.

El ministre de Sanitat ha recordat que, malgrat la pressió assistencial a les UCI en els últims dies, s’ha aconseguit activar una alternativa de fabricació nacional, que resol el dèficit de respiradors, i de cinc iniciatives més en el mateix sentit que ja tenen autorització de l’Agència Espanyola del Medicament.

També et pot interessar