Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Espanya obrirà fronteres amb la Unió Europea el 21 de juny

També s'eliminarà la quarantena de dues setmanes per a les persones que arriben a Espanya des de l'estranger.

Efectius de l'UME desinfecten l'Aeroport del Prat, a Barcelona / Enric Fontcuberta (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat hui als presidents autonòmics, en la catorzena videoconferència celebrada durant el decret d'alarma, que s'obriran les fronteres amb els països de l'espai Schengen el 21 de juny excepte amb Portugal, que ha demanat que siga l'1 de juliol. Amb la resta de països fora d’aquest espai també s’obriran les fronteres a partir de l’1 de juliol.

Sánchez ha explicat que l'evolució favorable de la pandèmia, que ha fet que la resta d'estats de la Unió Europea decidisquen alçar els controls fronterers a partir del 21 de juny, ha fet que l'executiu fixe la mateixa data i elimine la quarantena de catorze dies que s'havia establit per a totes les persones que arriben a Espanya.

Aquesta decisió contradiu la idea inicial d'esperar fins a l'1 de juliol per tornar a obrir les fronteres i respon a la demanda de la Comissió Europea als estats membres de fer-ho a tot tardar el 15 de juny.

Satisfacció en el sector hoteler

El president de la patronal hotelera de la Comunitat Valenciana (Hosbec), Toni Mayor ha valorat molt positivament la decisió d’avançar al 21 de juny l’obertura de fronteres amb la Unió Europea.

"Tot el que siga acurtar els temps per a arribar a la nova normalitat ens sembla bé, dins dels paràmetres sanitaris i de reciprocitat entre països amb ràtio de contagi semblants", ha declarat Mayor a À Punt Mèdia.

Segons el president d’Hosbec, la mesura "ajudarà a normalitzar l’aviació, que és el cordó umbilical del turisme cap a Espanya i això pot representar un estímul de la demanda de tot el mercat europeu".

Feijóo, preocupat per la mobilitat interior i exterior

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha mostrat la seua preocupació pel que puga passar amb l’obertura de fronteres, tant interiors com exteriors, a partir del 21 de juny, i ha insistit que cal “consensuar criteris” a l’hora de parlar de rebrots de la Covid-19 i donar-los resposta.

El mandatari gallec és partidari d’“ajustar” la legalitat sanitària estatal per a poder regular la mobilitat i controlar possibles rebrots a partir del 21 de juny, moment en què tot Espanya abandonarà l’estat d’alarma, i així ho ha expressat en la catorzena videoconferència de presidents i presidentes.

Aquest dilluns, Galícia es convertirà en la primera comunitat autònoma que deixarà arrere la fase 3 de la desescalada i estrenarà la nova normalitat.

Vora 800 consultes sobre viatges a l'estranger

Segons el primer balanç del Ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, el servei Connecta Mobilitat Internacional ha atés unes 800 consultes sobre viatges per motius laborals o professionals a l'estranger durant la seua primera setmana de funcionament.

De fet, l'elevat volum de consultes ha obligat Afers Estrangers a reforçar el servei d'atenció a través de telèfon 060 (o +34 911252122 per a trucades des de l'estranger) de dilluns a divendres entre les 9:00 i les 14:00 h, i al correu electrònic conecta@maec.es.

Última videoconferència de presidents

El president també ha anunciat que aquesta serà l'última videoconferència amb les autonomies, tot just quan es compleixen tres mesos des que es va decretar l'estat d'alarma el passat 14 de març. La pròxima trobada serà presencial a la fi de juliol, després de les eleccions autonòmiques gallegues i basques.

La catorzena i última videoconferència té lloc quan el govern ha acceptat que Galícia abandone la fase 3 del pla de desescalada el dilluns dia 15, i siga la primera comunitat que abandona l'estat d'alarma, mentre la Comunitat Valenciana estrenarà la "fase 3 avançada" que ahir va anunciar el president de la Generalitat, Ximo Puig.

També et pot interessar