Els Estats Units freguen el milió de contagis mentre algunes regions comencen la reobertura
Les infeccions globals s’acosten cada vegada més als tres milions, mentre que països com Itàlia preparen el calendari per a la desescalada.
Els Estats Units estan a punt d’arribar al milió de casos confirmats d’infeccions per coronavirus, mentre una desena d’estats tenen previst alçar a partir d’aquesta setmana les mesures de confinament. Geòrgia, Oklahoma, Carolina del Sud i Texas són algunes de les regions que han reduït les restriccions, unes mesures que xoquen amb les recomanacions de l’equip epidemiològic de la Casa Blanca.
“Per a protegir-nos realment, hem de mantindre el distanciament social durant l’estiu”, ha apuntat la doctora Deborah Birx, coordinadora del grup de treball del govern per a la Covid-19. El país nord-americà acumula ja 965.910 casos i vora 55.000 víctimes mortals, unes xifres dramàtiques que no han impedit que una allau de visitants es dirigira a les platges de Califòrnia després que les autoritats alçaren la prohibició de romandre a casa.
El focus de la pandèmia continua essent l’estat de Nova York, el qual ha registrat fins ara 288.045 persones infectades i 22.269 víctimes mortals. Segons dades de la Universitat Johns Hopkins, aquesta regió supera el segon país més afectat, Espanya, que aquest cap de setmana ha arribat als 207.634 i els 23.190 decessos. La segueix Itàlia, amb una xifra cada vegada més allunyada respecte als contagis, amb menys de 200.000, però amb el major nombre de morts d’Europa amb vora 26.000. Continuen la llista França, Alemanya, el Regne Unit, Turquia i l’Iran, tots ells per damunt de la Xina, regió on es va originar la malaltia i que ja ha aconseguit aplanar la corba de contagis. En sumar tots els registres, el balanç global de la pandèmia deixa fins al moment 2.971.831, 206.553 morts i 868.480 persones recuperades.
Boris Johnson torna a Downing Street en recuperar-se de la Covid-19
El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, tornar a agafar les regnes de l’executiu en un moment en què les morts per coronavirus freguen les 21.000. El líder conservador ha estat de baixa durant tres setmanes després d’infectar-se de la Covid-19 i passar per la unitat de cures intensives. El govern, durant aquest temps, s’ha limitat a mantindre les mesures de confinament que el mateix Johnson va decretar abans de ser ingressat, i ara s’espera que el primer ministre decidisca quan es relaxaran aquestes mesures.
Ara com ara, el ministre britànic d’Afers Estrangers i actualment al capdavant del gabinet, Dominic Raab, es manté ferm en les mesures de distanciament davant la pressió que afronta l’executiu en nom de l’economia. Dimecres està previst que Johnson comparega davant del Parlament i oferisca els primers senyals de quines seran les seues pròximes decisions.
Itàlia permetrà les visites a familiars i obrirà parcs des del 4 de maig
El govern italià permetrà les visites a familiars i obrirà parcs i jardins públics des del pròxim quatre de maig, quan el país iniciarà un desconfinament gradual després de quasi dos mesos d’aïllament per la crisi del coronavirus, però no autoritzarà les reunions socials.
El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha detallat aquest diumenge el pla de reobertura: es podrà fer esport, mantenint una separació d’almenys un metre per a evitar contagis, i celebrar funerals amb un grup reduït de familiars, de fins a quinze persones, sempre quan porten màscares i respecten la distància social. També reprendran l’activitat el sector manufacturer, la construcció i el comerç majorista, que hauran de garantir protocols de seguretat als seus treballadors per a evitar noves infeccions.
Totes aquestes mesures estaran en vigor durant dues setmanes, fins al 18 de maig, i després es preveu una nova relaxació de les normes. A partir d’aquesta data, podran obrir el comerç minorista, els museus i les biblioteques i es permetran els partits en camps esportius.
La xifra de nous contagiats a la Xina continua en descens
Els nous casos de Covid-19 han descendit a la Xina fins a tres, dos d’ells procedents de l’exterior, enfront dels 11 contagis del dissabte i els 12 de la vespra. La Comissió Nacional de Salut confirma així que el número d’infectats “actius” queda en 723 entre els 82.830 diagnosticats al país asiàtic des de l’inici de la pandèmia.
Mentrestant, a la ciutat xinesa de Wuhan, bressol de la pandèmia, va donar d’alta als 12 pacients infectats que quedaven a la ciutat hospitalitzats pel coronavirus SARS-CoV-2. La ciutat, capital provincial de Hubei, no ha tornat a tindre casos greus des de divendres i no registra decessos per la malaltia almenys des del passat dia 14, que ha causat almenys 3.869 defuncions en aquesta urbs.