Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Els EUA no estaran en la plataforma de l'OMS per a garantir l'accés global a la vacuna contra la Covid-19

La decisió pot dificultar l'objectiu d'evitar que els països desenvolupats que aconseguisquen una vacuna n'acaparen les dosis.

Covax ja compta en el seu portafolis amb nou candidates a vacunes / Efe

El govern dels Estats Units ha confirmat que, a causa de la seua ruptura amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), no es planteja formar part de la plataforma creada per aquest organisme internacional per a garantir un accés global i en termes d'igualtat a la vacuna o vacunes contra la Covid-19.

La Casa Blanca ha explicat que no té plans de participar en la plataforma, denominada Covax, i amb la qual ja s'han compromés almenys 172 països. “Els Estats Units continuarem cooperant amb els nostres aliats internacionals per a assegurar-nos que derrotem aquest virus, però no ens deixarem constrényer per organitzacions multilaterals influïdes per la corrupta OMS i per la Xina”, ha dit un portaveu de la Casa Blanca, Judd Deere.

La plataforma Covax cerca garantir un repartiment equitatiu de la vacuna i inocular primer la població d'alt risc en cada país, fet que molts experts consideren clau. La decisió dels Estats Units pot dificultar que es complisca l'objectiu de la plataforma de l'OMS, pensada per a evitar que els països desenvolupats que aconseguisquen una vacuna n'acaparen les dosis i deixen altres nacions més pobres sense unitats per a inocular els seus ciutadans més vulnerables.

La Comissió Europea ha anunciat que aportarà 400 milions d'euros a la iniciativa, amb la qual ja s'han compromés potències com Alemanya, el Regne Unit i el Japó; i països llatinoamericans com Mèxic, l'Argentina, el Brasil, Xile, Colòmbia, Veneçuela i la República Dominicana.

Nou candidates a vacunes

La decisió de Trump també podria tancar la porta al fet que els Estats Units aconseguisquen una dosi de vacunes desenvolupades en altres països i incloses en la plataforma Covax, en el cas que cap de les candidates que estan en desenvolupament al país nord-americà siga viable. Covax ja compta en el seu portafolis amb nou candidates, i encara que n'inclou tres de desenvolupades per farmacèutiques estatunidenques, molts experts creuen que Washington s'ha arriscat massa.

Austràlia entra en recessió per primera vegada en quasi 30 anys

D'altra banda, Austràlia ha registrat una caiguda del producte interior brut (PIB) d'un 7 per cent en el segon trimestre de l'any, el pitjor descens de la seua història, i entra en la

primera recessió en quasi tres dècades. Amb unes 25.900 infeccions i 663 defuncions des de l'inici de la pandèmia, Austràlia continua lluitant amb un fort rebrot de la Covid-19, que va esclatar a Melbourne el juny passat i que va desbaratar els plans de reactivació de l'economia al país.

També et pot interessar