Europa avança en la desacceleració de casos, però segueix en màxims quant a morts
Alemanya és el sisé país del continent europeu en superar el milió de casos després de França, Rússia, Espanya, el Regne Unit i Itàlia.
Europa suma ja més de 18 milions de positius de Covid-19 i 400.000 morts, amb una tendència a la baixa en els nous casos des de fa dues setmanes que no acaba de traduir-se en un descens de les defuncions per jornada, encara en nivells màxims. Per països, Alemanya s'ha convertit en el dotzé país del món i el sisé europeu a superar la barrera del milió de casos.
Els països amb més casos a Europa són per aquest orde França (2,27 milions), Rússia (2,24 milions), Espanya (1,62 milions), el Regne Unit (1,62 milions), Itàlia (1,58 milions) i Alemanya (1,05 milions). Polònia s'aproxima a la barrera del milió de casos i aquest dilluns comptabilitza ja 985.075 casos de coronavirus.
Tres regions d'Itàlia ixen de la zona roja
Itàlia ha registrat 20.648 nous casos i 541 morts en les últimes 24 hores, números de nou inferiors als del dia anterior. Es confirma que estan descendint els contagis i que millora de la situació als hospitals. Mentre s'espera el decret del govern amb les noves mesures per a afrontar els contagis al desembre, des de diumenge tres regions, la Llombardia, el Piemont i Calàbria, passen de la zona roja a la taronja, mentre que la Ligúria i Sicília tornen a la zona groga.
A les regions que havien sigut considerades zona roja se'ls havia aplicat un confinament lleuger amb la prohibició d'eixir del domicili excepte per treball, estudi o salut. Per això en ciutats com Milà i Torí s'han tornat a veure els carrers plens de gent sobretot en les zones comercials.
En la zona taronja no és possible desplaçar-se d'una regió a una altra ni eixir del mateix municipi excepte per raons comprovades de treball, estudi, salut o necessitat, però hi ha llibertat de moviment en la població. No obstant això, igual que en la resta del país, està prohibit circular des de les 22:00 a les 5:00 hores.
El percentatge de positius en els tests segueix a la baixa a França
A França, el percentatge de positius entre els tests realitzats segueix a la baixa, amb un descens de tres dècimes en un dia, fins a l'11,1%. Dels 101 departaments del país, 100 tenen una situació de vulnerabilitat elevada per l'alta circulació del virus, una xifra que no ha variat en els últims dies. Està previst que l'Alta Autoritat de Sanitat de França presente aquest dilluns les seues recomanacions de cara a la futura estratègia de vacunació, que s'espera per a finals de 2020 o començament de 2021 al principi per a la població prioritària.
Alemanya avança en la desacceleració de casos
A Alemanya s'observa una desacceleració continuada pel que fa a les noves infeccions. En les últimes 24 hores s’han comunicat 14.611 nous contagis i 158 morts. La màxima absoluta a Alemanya de nous casos en 24 hores es va registrar el divendres dia 20 de novembre, en què es van comunicar 23.648 nous casos.
La incidència acumulada per set dies entre 100.000 habitants tendeix així mateix a descendir, encara que lentament, i se situa en els 135,7 casos. Els dos districtes de màxima incidència d'Alemanya són Hildburghausen, amb 579 casos setmanals per 100.000 habitants i set dies, i Passau, amb 537.
La cancellera Angela Merkel i els líders regionals van acordar prolongar fins entrat gener les mesures vigents. Això implica que seguiran tancats bars i restaurants, així com l'oci nocturn, els gimnasos i tota l'oferta cultural, siguen museus, cinemes o sales de concerts.
A Àustria es redueixen els positius
A Àustria regeix actualment un confinament, amb l'educació a distància i el comerç tancat, per a frenar els contagis de la segona onada de la pandèmia de la Covid-19. Les xifres de nous casos diaris s'han moderat fins a sumar 4.669 test positius en les últimes 24 hores, nivell que el ministre de Salut, l'ecologista Rudolf Anschober, considera encara “dramàticament alt”, si bé s'ha allunyat dels més de 9.000 casos registrats fa poc més d'una setmana. El confinament actual, que inclou restriccions al moviment i que permet eixir de casa només per raons justificades (que inclouen la necessitat de passejar i prendre aire), regeix fins al 6 de desembre inclusivament, després es preveu en principi la reobertura de les escoles i del comerç al detall.
La República Txeca obrirà dijous bars, restaurants i botigues
La República Txeca, un dels països de la Unió Europea amb la incidència més alta de contagis diaris per coronavirus durant la segona onada de la pandèmia, reobrirà dijous que ve bars, restaurants, comerços i llocs d'oci. L'obertura s'anuncia després de diversos dies en què el país centreeuropeu està registrant xifres de contagis descendents, després d'haver encapçalat fa setmanes la pitjor situació epidemiològica a la Unió Europea. Al mateix temps, es revoquen les restriccions al moviment de persones durant el dia, ja que ara només es pot eixir de casa per motius justificats, però seguirà en vigor el toc de queda nocturn, entre les onze de la nit i les cinc del matí.
Portugal: confinats i sense classe dos dies
El govern de Portugal ha suspés totes les classes lectives d'aquest dilluns, aprofitant que dimarts és festiu. Tots els ciutadans del país hauran de quedar-se a casa durant el pont entre la 1 de la vesprada i les 5 de la matinada amb la finalitat de parar l'expansió del coronavirus. Portugal es troba en estat d'emergència fins al pròxim 8 de desembre i encara no ha decidit quines mesures adoptarà per al període festiu de Nadal, ja que aquesta segona onada de Covid-19 ha sigut molt més severa que la primera.
L'estratègia contra la pandèmia a Anglaterra acabarà el 3 de febrer
El nou sistema de restriccions contra la pandèmia que el govern britànic vol introduir a Anglaterra aquesta setmana acabarà el pròxim 3 de febrer, segons ha dit el primer ministre, Boris Johnson. Aquest pla sotmetrà a les diferents àrees del país a tres nivells de risc (mitjà, alt i molt al), segons la incidència del coronavirus. L'estratègia començaria a funcionar des de dimecres que ve, quan conclou l'actual confinament quasi total de quatre setmanes, iniciat el passat 5 de novembre, encara que prèviament l’haurà de votar el Parlament aquest dimarts.
En les àrees amb el màxim nivell –com Manchester– seguiran prohibides les trobades socials en interiors i exteriors i romandran tancats els bars que no servisquen menjar per a emportar. En el nivell intermedi, en què figura Londres i Liverpool, estan vetats les trobades de diferents llars en interior; es mantindrà el màxim de sis persones per a reunions en exteriors i es fixa l'hora de tancament de pubs i restaurants –ara clausurats excepte per a lliurament a domicili– a les 23:00 hores.
Els establiments només podran servir begudes alcohòliques si van acompanyades d'un “menjar substancial” i es permetrà la tornada “limitada” d'espectadors a estadis esportius i espectacles en directe, mentre que locals no essencials com a perruqueries podran també reobrir.
Letònia prolongarà estat d'emergència i limitarà totes les reunions
Letònia endurirà les restriccions vigents per la pandèmia, prolongarà el seu estat d'emergència i limitarà al màxim tota classe de trobades, públiques o privades. En un missatge a la nació, el primer ministre, el centrista Krisjanis Karins, ha alertat que l'evolució de la pandèmia fa témer una saturació de la sanitat pública.
Perquè això no passe, proposarà una extensió de l'estat d'emergència declarat a principis de novembre i inicialment previst fins al 9 de desembre. Karins proposarà així mateix prohibir qualsevol reunió a l'aire lliure, mentre que les privades es limitaran a les persones que convisquen en una sola llar. Fins ara, podien reunir-se un màxim de deu persones.
Rússia registra en una setmana quasi tants casos com al setembre
Rússia ha registrat en una setmana 179.987 nous contagis de coronavirus, quasi tants com en tot el mes de setembre, mentre que les defuncions per la Covid-19 van ser-ne més en set dies que en tot agost. La xifra acumulada d'una setmana supera a més en un 10,1% la registrada set dies abans.