Experts de Sanitat plantegen un semàfor Covid més dur amb restriccions en restauració i oci nocturn
La comissió de salut pública debat hui la nova proposta, que recomana el tancament de bars a les 23:00 hores i discoteques a la 1:00 en un nivell d'alerta mitjà
La ponència d'alertes del Ministeri de Sanitat ha plantejat una nova proposta de semàfor Covid a la comissió de salut pública, integrada pels responsables en la matèria de les comunitats autònomes i del departament que dirigeix Carolina Darias. És el full de ruta que Sanitat utilitza per a avaluar la situació de la pandèmia a Espanya i decidir les restriccions adequades a cada zona. La setmana passada l'organisme va rebutjar el document inicial per considerar-lo lax i no estar consensuat amb els territoris i debat aquest dimarts una versió actualitzada. Entre les novetats que comporta, com ha avançat el diari Voz Pópuli, hi ha un enduriment de les restriccions a la restauració i l'oci nocturn en el nivell d'alerta mitjà. Sí que es manté, en canvi, la relaxació dels llindars de risc amb la pujada dels barems d'incidència necessaris per a escalar de nivell que proposava l'anterior esborrany.
El nou text dels experts estableix que els territoris que estiguen en un escenari d'alerta 2 o mitjà, bars i restaurants hauran de tancar l'interior dels locals a les 23:00 h i discoteques a la 1:00 h. Amb el nou semàfor, es considera risc de transmissió mitjà a partir d'una incidència acumulada de 100 casos per cada 100.000 habitants en les dues últimes setmanes i fins a 300 —amb el model actual la forqueta va de 50 a 150—. D'altra banda, es redueix a deu el nombre màxim de persones per taula, torna la prohibició de consumir en barra i aforaments al 50%. A les discoteques s'ha de ballar amb mascareta. Totes aquestes mesures s'aplicarien només dins dels establiments.
En termes generals, el document demana fomentar el teletreball en tot el país i "especialment en els nivells 3 i 4 —alt i extrem—, evitar reunir-se per a menjar o beure". En els llocs de feina que requerisquen una activitat presencial assenyala que "cal garantir que es compleixen les mesures de prevenció (distància física, ús correcte de la mascareta i ventilació adequada)". Planteja, a més, donar més pes al nombre d’hospitalitzacions i pacients en unitats de cures intensives (UCI) a l'hora mesurar el risc, i no tant la xifra de contagis. Posa el focus en els ingressos en una setmana i la taxa de positivitat.
A la Comunitat Valenciana, la corba d'incidència de coronavirus no ha deixat de pujar des de mitjan octubre, poc després d'alçar les restriccions sanitàries i començar l'etapa que la Generalitat va batejar com "nova normalitat". Només el cap de setmana l'indicador ha augmentat vora vint punts, fins a 133,15 contagis per cada 100.000 habitants. Amb els nous paràmetres, el territori estaria en risc mitjà pel que fa a transmissió del virus, però els indicadors d'ocupació hospitalària i UCI es mantenen, per ara, en risc baix. Això deixa la Comunitat Valenciana fora del nivell d'alerta mitjana, de moment.
Perquè el nou model de semàfor siga aprovat necessita llum verda de la comissió de salut pública. Després són els governs autonòmics els que decideixen si ho apliquen, ja que les restriccions proposades en cadascun dels quatre nivells de risc són simplement recomanacions, no vinculants. L'actual semàfor Covid està en vigor des d'octubre de 2020, quan encara no havia començat la campanya de vacunació. Ara el ministeri tracta, amb el consens de les comunitats autònomes, d'adaptar-lo a la nova realitat que dibuixa la pandèmia en Espanya, on vora el 80% de la població està immunitzada.
En la sessió d'aquest dimarts la comissió pública també s'ha d'aprovar, amb el rerefons de l'augment de contagis, l'administració de la tercera dosi de la vacuna a la població major de seixanta anys i a personal sanitari i sociosanitari.