Fisabio i la UV estudien com detectar la Covid-19 en l'aire
El projecte Aircov analitzarà la qualitat de l'aire en aules universitàries i als centres d'atenció primària.
Investigadors i investigadores de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i de la Universitat de València han presentat el projecte Aircov per a la detecció del virus SARS-CoV-2 en l'aire dels espais interiors.
El projecte, que té previst que comence al gener, té l'objectiu de controlar la qualitat de l'aire en espais interiors, en concret a les aules universitàries i als centres d'atenció primària.
El grup investigador, liderat per Vicent Yusà, Salvador Garrigues i Xavier López, analitzarà els nivells de coronavirus en aquests espais, avaluarà diferents mètodes de captació del virus i estudiarà possibles correlacions entre la presència de SARS-CoV-2 i determinats paràmetres de qualitat de l'aire interior.
El projecte pretén comprendre millor la transmissió per aerosols i establir elements de gestió sanitària en la docència universitària i en la seguretat dels centres d'atenció primària.
La investigació es desenvoluparà en aules universitàries de la Facultat de Química, en les quals es realitzarà la captació de mostres en dos moments de la jornada: abans de l'entrada a l'aula del primer grup d'estudiants i al final de la jornada lectiva.
Als centres d'atenció primària s'establiran tres tipus d'àrees per a la presa de mostres: àrees amb presència de pacients, àrees exclusives per al personal sanitari, i àrees per al públic general. Es prendran mostres a l'inici i al final de la jornada.
Els resultats de l'estudi permetran formular propostes de gestió per a reduir les possibilitats de presència de coronavirus en l'aire interior d'aquest tipus de centres, que a més poden extrapolar-se a altres espais interiors públics.