Directes
Ara en la televisió
ZOOM

El govern espanyol i les autonomies acorden mesures per a reduir l'impacte de la Covid-19 en residències

El protocol es revisarà cada 15 dies per a veure com s'estan implementant en cada territori i compartir bones pràctiques entre administracions.

Persones de la tercera edat, en una imatge d'arxiu / Jesús Diges (Efe)

El govern i les comunitats autònomes han acordat un document amb mesures per a reduir l'impacte de la Covid-19 en les residències de persones majors en una nova reunió del grup de treball de residències per a conéixer la situació epidemiològica que es viu en cada comunitat autònoma. Aquest protocol es revisarà cada 15 dies per a veure com s'estan implementant en cada territori i compartir bones pràctiques entre administracions. A més, s'han acordat mesures en relació amb els serveis socials comunitaris com l'ajuda a domicili, centres de dia o punts d'informació de serveis socials.

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha traslladat al govern espanyol algunes aportacions sobre la proposta del pla d'atenció precoç a serveis no residencials. Entre aquestes, la Comunitat Valenciana ha incidit en la "necessitat que es lidere la implantació d'algun programa o l'elaboració d'una guia" que faça front a "l'estrés crònic" que pateix el personal de recursos com els centres de dia.

Segons el secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, aquestes persones, "estan vivint una situació d'estrés crònic que pot generar en ells una síndrome d'esgotament perquè estan atenent situacions molt difícils". Per això creu que "també necessiten un suport perquè si no el grau d'angoixa i malestar que estan suportant pot comportar problemes de salut mental, la qual cosa requereix un tractament específic".

Per la seua banda, les patronals del sector tornen a reclamar participar en aquestes trobades perquè argumenten que són els que millor coneixen la situació dels centres, així com les dificultats i mancances.

El grup de treball per a estudiar la situació de les residències respecte al coronavirus es va crear el 18 de juny i la primera reunió la van convocar el 25 de juny. La segona trobada va ser via telemàtica el 4 d'agost. L’augment dels rebrots de coronavirus a les residències va motivar, de fet, un acord entre la Secretaria d’Estat de Drets Socials, les autoritats autonòmiques d’Afers Socials i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a establir una resposta coordinada davant de l'augment de casos de Covid-19 als geriàtrics.

A la Comunitat Valenciana hi ha 328 residències, de les quals 33 tenen algun positiu a hores d'ara. Els geriàtrics han sigut un dels espais més colpejats durant la crisi sanitària, encara que a la Comunitat Valenciana les xifres no han sigut tan estremidores com en altres.

El PP demana mesures consensuades amb el sector

La vicesecretària regional del PPCV, Elena Bastidas, ha reclamat aquest dilluns a la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que "es pose d'una vegada al capdavant de les residències" per a previndre els rebrots en aquests centres. També exigeix que la Generalitat prenga mesures consensuades amb el sector i no vaja "a remolc de les decisions" del govern estatal.

Bastidas ha recordat que la PCR obligatòria per al personal que torna de vacances és una mesura que demanava el PPCV des de juliol i lamenta que "Oltra no fera cas" i que "ara l'obliga el govern".

També et pot interessar