El govern espanyol declararà les bandes de música valencianes patrimoni cultural immaterial
La federació de societats musicals demana ajudes per al sector, que acusa pèrdues de cinc milions per la pandèmia.
El valor cultural i la tradició que mantenen les bandes de música valencianes tindrà el reconeixement del govern espanyol. L’executiu les declararà manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial. El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ho ha anunciat aquest dilluns a València, on s’ha reunit amb el cap del Consell i la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Daniela González.
Rodríguez Uribes ha assegurat aquesta declaració, que proposarà la Generalitat i el Ministeri de Cultura. La presidenta de les agrupacions musicals valencianes ha qualificat com a “un avanç importantíssim” aquest reconeixement, que augmenta la protecció patrimonial de les societats musicals de la Comunitat Valenciana, que ja van ser declarades BIC en 2018 i que representen, amb més de 1.100 bandes de música, més de 600 centres educatius, més de 40.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis un moviment artístic i social únic en el món”.
La iniciativa, presa conjuntament per les dues administracions, té com a objectiu el reconeixement de les societats musicals i les bandes que treballen i es formen en el territori valencià. “Les bandes de música vertebren la Comunitat Valenciana i aquest reconeixement és una cosa molt positiva en el qual treballarem”, ha subratllat el ministre.
Tot i l’anunci del responsable de Cultura, els músics valencians creuen que cal encara més protecció per a un dels moviments culturals més importants de la Comunitat Valenciana. Per aquesta raó, la FSMCV ha presentat al ministre de Cultura un nou projecte que persegueix la declaració de les Societats Musicals com a Patrimoni Immaterial de la Unesco, després d'aconseguir el 2018 la declaració de bé d'interès cultural.
Pèrdues per la crisi sanitària
A més de les declaracions per a posar en valor les bandes de música, Daniela González ha plantejat al ministre els efectes que està tenint la situació sanitària en el col·lectiu musical. El col·lectiu xifra en cinc milions d'euros l'impacte econòmic que ha patit durant els tres primers mesos de la pandèmia, però estima que la xifra puga arribar fins als 20 milions en el que queda d’any.
Amb aquesta situació, la presidenta de l’FSMCV ha demanat al ministre de Cultura una línia d'ajudes directes per a les societats musicals, així com canvis en la legislació fiscal de les societats musicals. Aquests canvis passen per una reducció de l'impost de les societats musicals del 25% al 10%, a més d'una baixada de l'IVA dels instruments del 21% al 10%, i canvis en la llei de l'IRPF i el voluntariat per a aconseguir que les compensacions rebudes per a realitzar voluntariat queden exemptes d'incloure's en l'impost de la renda de les persones físiques.