Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Els hospitals de Texas i Florida, a punt de col·lapsar pel coronavirus davant la inacció de Trump

Al Brasil, segon país més castigat, les veus expertes discrepen sobre quan s’aconseguirà el pic de la corba epidemiològica.

Una treballadora mèdica es posa l’equip de protecció en la unitat de cures intensives del Memorial Medical Center a Houston, Texas, el passat 29 de juny / Callaghan O’Hare (Reuters)

Alguns hospitals dels estats de Texas i Florida estan a punt d’arribar a la màxima capacitat per la contínua entrada de malalts de coronavirus, mentre que la Casa Blanca segueix sense definir una estratègia nacional i insisteix que “la majoria de la gent” està fora de perill.

“A San Antonio només li queda una setmana per a quedar-se sense llits d’hospital i esgotar la capacitat de les unitats de vigilància intensiva”, ha alertat a la cadena CNN l’alcalde Ron Nirenberg, una situació extrema que, assegura, ocorre a molts altres municipis de l’estat. A Texas, les grans urbs –governades en la seua majoria per alcaldes demòcrates– estan lliurant una batalla contra el governador de l’estat, el republicà Greg Abbott, qui es resisteix a prendre mesures estrictes contra el virus i tampoc permet que les autoritats locals les adopten.

Malgrat les xifres, el cap de gabinet de la Casa Blanca, Mark Meadows, ha contestat aquest dilluns que gran part de la població està a resguard del virus i ha defensat els polèmics comentaris del president Donald Trump. El mandatari va sostindre el passat dissabte que el 99% dels casos “són inofensius”, un comentari que contradiu la realitat, ja que la taxa de mortalitat als Estats Units és del 4,6%, segons xifres de la Universitat Johns Hopkins.

En els últims cinc dies, catorze dels cinquanta estats han registrat rècords en el nombre diari de noves infeccions i a tot el país s’han detectat 250.000 nous casos. Els Estats Units continua i continuarà atenent les elevades taxes de contagis, com el país del món amb més casos (2,9 milions), mentre que 130.000 persones han mort pel virus.

El següent país més castigat per la pandèmia és el Brasil, on l’última jornada s’han registrat 20.229 nous casos (ja en són 1,6 milions) i 620 víctimes mortals (65.487). Segons xifres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el gegant llatinoamericà compta amb el major nombre de morts per Covid-19 en el món, si es comptabilitzen els últims set dies: 7.195 enfront de les 4.090 dels Estats Units o les 3.985 de Mèxic.

Resulta alarmant que les veus expertes discrepen sobre quan s’aconseguirà el pic de la corba epidemiològica i n’hi ha fins i tot que defensen que mai arribarà i que el Brasil mantindrà un nivell mitjà de decessos i contagis durant un llarg període de temps a causa de la dimensió continental del país. Tot i això, i amb una corba epidemiològica encara creixent, diverses ciutats del país com Sao Paulo i Rio de Janeiro estan immerses des de juny en un procés de reobertura de les seues economies.

Bolsonaro se sotmet a una nova prova de Covid-19

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, s’ha sotmés a una altra prova de diagnòstic del nou coronavirus, la quarta des que va començar la crisi sanitària, després de patir una febre de 38 °C. “Vinc de l’hospital ara, m’he fet una radiografia del pulmó i està net, entesos? Em faré un test de la Covid-19 d’ací a poc, però està tot bé”, ha dit el líder d’ultradreta aquest dilluns a la premsa, una prova el resultat de la qual coneixerà al llarg de la jornada.

El mandatari, un dels pocs líders mundials negacionistes sobre el perill de la malaltia i que censura les mesures d’aïllament social, anava amb màscara quan es va acostar als seus seguidors, amb els quals es va prendre fotos. Des de l’inici de la crisi sanitària, Bolsonaro s’ha mostrat contrari a la imposició de quarantenes perquè, segons ell, són una ruïna econòmica per al país. De fet, durant els pitjors dies d’escalada de contagis i amb les mesures de distanciament vigents, el president s’ha passejat en multitud d’ocasions per alguns barris de Brasília per a conversar amb el veïnat, moltes vegades sense màscara, que hi és obligatòria. També ha participat en diverses protestes a favor del seu govern i en les quals es demanava el tancament del Congrés i el Parlament mitjançant una “intervenció militar” que el mantinguera en el poder i que van provocar aglomeracions.

Pequín no registra cap nou contagi per primera vegada des del rebrot

La capital xinesa no ha registrat cap nou contagi del SARS-CoV-2 aquest dilluns, primera vegada que l’estadística queda en zero des de principis de juny, quan es va detectar un rebrot en un mercat majorista que ha infectat almenys a 335 persones. A la resta del país asiàtic s’han diagnosticat huit nous positius, tots ells en viatgers procedents de l’estranger, els coneguts com a casos importats. Aquests casos mantenen la tendència per davall de la desena dels últims dies: el diumenge es van detectar quatre casos i el dissabte, huit. Així mateix, les autoritats sanitàries han detallat que, fins a la passada mitjanit local, s'ha donat l'alta a deu pacients, amb la qual cosa el número total d’infectats actius a la Xina és de 403.

També et pot interessar