Els hotelers demanen una reducció temporal de l’IVA, modificar les taxes aeroportuàries o reduir la distància de seguretat
Les cambreres de pis denuncien la vulnerabilitat del col·lectiu i demanen una formació específica que atenga la càrrega de treball en la 'nova normalitat'.
El president de la patronal hotelera Hosbec, Toni Mayor, ha defensat les principals demandes del sector turístic davant la comissió per a la reconstrucció de les Corts i s'ha mostrat molt crític amb l'actitud del govern espanyol amb el sector, com ja ha fet en declaracions al llarg dels últims dies. "Estem molt decebuts per la falta de sensibilitat de l'executiu, sobretot pel que fa als ERTO", ha assegurat. Així, els empresaris hotelers demanen prorrogar els ajustos temporals fins a finals d'any i alerten de la destrucció de treball si el govern no hi accedeix. "Aquest govern no ha preferit previndre a curar; i curar a aquest pacient és molt car i segurament no s’ho pot permetre", ha advertit.
Mayor ha explicat que el sector troba a faltar mesures de xoc temporal, que, segons ha dit, sí que s'han pres en altres països. A més, ha lamentat que l'executiu anuncie plans d'ajuda i incentius per al sector de l'automoció i no per al sector turístic. Com a peticions concretes, l'empresari ha mencionat una reducció temporal de l’IVA com a mesura d’estímul, una modificació de les taxes aeroportuàries o reduir la distància de seguretat a un metre per a determinades activitats, com ara els pubs. Mayor també ha considerat “inajornable” la reestructuració de l’hospital comarcal de la Marina Baixa i de molts centres d’atenció primària de la comarca. També ha recordat que falten algunes infraestructures a futur, com el tren d'Alacant a València per la costa, i s'ha mostrat favorable a "declarar la guerra" al cotxe i convertir les ciutats en més amigables i sostenibles.
El president d'Hosbec dona per fet que el sector s'enfronta a unes "setmanes i mesos complicats" en una crisi sense precedents. De fet, ha qualificat aquesta crisi com la "recessió més profunda en cinquanta anys", però també ha volgut deixar la porta oberta a l'optimisme: el fet que els països tercers no estiguen a l'abast a l'àmbit turístic pot beneficar el sector. I Mayor ha afegit també que si arriba la solució sanitària, "2021 podria ser l'any de la recuperació".
El president dels hotelers també s'ha mostrat crític amb la Unió Europea, ja que, en la seua opinió, no ha tingut la coordinació necessària. Però també ha admés que ara té una oportunitat d'or per a treballar conjuntament en benefici dels països socis.
I en matèria de finançament autonòmic, Mayor ha deixat clar que els empresaris del sector estaran "allí on calga per a demanar el que calga", i ha reivindicat la necessitat d’un millor finançament, ja que aquesta mancança perjudica clarament la Comunitat Valenciana des de fa dècades.
El mantra dels baixos salaris
Finalment, Mayor ha recordat la força del turisme, que representa en algunes zones fins al 25% del PIB. L'empresari ha remarcat també que és una indústria que no es deslocalitzarà mai, que ha invertit en la renovació al llarg dels últims anys i que és molt diversa i completa. A més, ha respost a preguntes de diversos diputats sobre els salaris baixos que pateix el sector. Segons ha dit, es tracta d'un "mantra" que no correspon en la realitat, encara que ha admés que "tot és millorable".