Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

Joan Pons, voluntari de la vacuna de la Covid-19: "Que la gent no s'espante, el meu positiu és un bon senyal"

L'infermer recorda que cal una xifra mínima de contagis entre els voluntaris abans de poder comercialitzat la solució.

Joan Pons, voluntari de la vacuna de la Covid-19

Joan Pons, l'infermer espanyol voluntari de la vacuna de la Covid-19 de la Universitat d'Oxford, continua asimptomàtic cinc dies després d'haver donat positiu per coronavirus. "He donat positiu però no tinc la malaltia. O La vacuna ha parat el bitxo o m'han posat el placebo i el meu organisme ha parat el virus, perquè em trobe perfectament" ha assegurat als micròfons d'À Punt, des d'on ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania.

"Que la gent no s'espante. El meu positiu és una bon senyal. Ja estem més a prop del fet que la vacuna isca al mercat", assegura l'infermer menorquí, que viu al Regne Unit. Recorda que només amb contagis entre els voluntaris es pot avaluar l'eficiència dels antígens que es testen en la fase 3 prèvia a la comercialització d'aquesta vacuna dels laboratoris Astrazeneca.

"En la tercera fase es mira si els anticossos o les cèl·lules C que l'organisme ha generat són suficients per a parar el virus. I l'única manera de saber-ho ho és que els voluntaris donen positiu, com m'ha passat a mi. El meu positiu vol dir que hem fet un pas endavant perquè la vacuna isca al mercat", ha explicat en una entrevista a À Punt. Pons recorda que cal una xifra mínima d'infeccions de voluntaris per a determinar l'eficàcia del fàrmac. "Ara falta un contagi menys per a passar a la fase comercial", raona des del seu domicili, on porta cinc dies en aïllament separat de la família, que ha donat negatiu en els PCR.

La importància d'una vacuna per a combatre el coronavirus

Aquest dijous se sotmetrà a noves proves per a determinar la incidència del virus en el seu organisme, un fet que li fa pensar que en el seu cas és portador de la vacuna que s'està testant i no d'un placebo. En cas contrari creu que no l'hagueren fet trencar el confinament "posant en perill la gent" ni tantes anàlisis, que "són molt costoses". "Volen veure com el meu cos està combatent", ens diu.

El voluntari també ha insistit en la importància de les vacunes per al control del Sars-Cov-2. Segons explica, en absència d'aquesta, el sistema immunitari tarda dues setmanes a reaccionar, un temps essencial durant el qual el virus pot estendre's a través de la sang i afectar òrgans vitals.

La Universitat d'Oxford i els laboratoris Astrazeneca volen testar la vacuna en almenys 30.000 persones durant aquesta fase 3. L'objectiu del projecte és aconseguir una solució injectable efectiva contra la Covid-19 abans que acabe l'any.

També et pot interessar