L’aplicació Radar Covid, una ferramenta que no ha funcionat com s’esperava
La va desenvolupar el govern espanyol per ajudar a controlar la pandèmia.
L’aplicació Radar Covid la va dissenyar el govern espanyol per ajudar a controlar la pandèmia del coronavirus. No obstant això, cinc mesos més tard (va ser implementada a la Comunitat Valenciana a l'octubre del 2020), s’ha demostrat que aquesta ferramenta no ha funcionat com s’esperava. De fet, a la Comunitat Valenciana només se l’han descarregada 261 persones.
Un equip d’À Punt NTC ha preguntat a la ciutadania. La majoria de persones han declarat que no han utilitzat l’aplicació i, sense un registre actiu dels malalts i les malaltes per coronavirus, la ferramenta no és molt eficaç. La situació en l’àmbit nacional no canvia: a tot Espanya només l’han utilitzada el 2% dels 3 milions de contagiats i contagiades.
Una de les dificultats ha sigut el fet de descarregar el codi d’accés, un obstacle amb què s’han topat les persones més majors (una de les franges d’edat més afectades per la pandèmia), que no han sabut com gestionar l'aplicació. “Si costa generar el codi, si no se sap com… i, en cas de fer-ho, no es comparteix, no serveix per a res”, ha afirmat Ricard Martínez, director de la Càtedra de Privacitat i IA UV-Microsoft, a À Punt NTC.
D’altra banda, la privacitat de les dades ha sigut un altre dels esculls. Encara que l'aplicació només arreplega dades anònimes, ha predominat la desconfiança. “Des que va començar la pandèmia, s’ha demonitzat pràcticament qualsevol aplicació adreçada a tractar dades de salut per al bé comú”, ha conclòs Martínez.