Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

L'Atenció Primària demana reforçar el sistema davant la campanya de vacunació de la Covid-19

La Generalitat prepara el dispositiu per a aplicar el pla estatal que aprova dimarts el Consell de Ministres amb 13.000 punts a tot Espanya.

VÍDEO | L'Atenció Primària demana reforçar el sistema davant la campanya de vacunació de la Covid-19

La Conselleria de Sanitat Universal ja treballa per a preparar la vacunació massiva contra la Covid-19, segons ha avançat el president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dilluns. El Consell de Ministres aprova el dimarts el pla de vacunació previst per d'immunitzar una "part substancial de la població" en el primer semestre de 2021. Serà una estratègia única en tot l'Estat que tindrà 13.000 punts repartits per tot el territori per a l'accés equitatiu dels grups prioritaris de població a les vacunes. Espanya rebrà 120 milions de dosis de les vacunes contra la Covid-19 que comprarà la Unió Europea.

La Generalitat encara no ha avançat molts detalls de com es traslladarà el pla a la Comunitat Valenciana, però ha precisat que es farà servir la mateixa infraestructura que ja s'utilitza per a la campanya de la grip, que ha permés vacunar vora un milió de persones en dos mesos. La d'enguany, que es va avançar al mes d'octubre per a ajudar a combatre la pandèmia de Covid-19, és la més gran que s'ha fet mai a la Comunitat Valenciana i pretén arribar fins al 31 de gener a 1,2 milions de persones, xifra que representa un increment del 70% respecte a l'any passat.

A falta de conéixer els detalls del pla estatal, Salut Pública ja està posant a punt la infraestructura i estudia quina part de la població haurà de rebre la vacuna en primer lloc: "Els sectors de població més vulnerables i el personal sociosanitari seran prioritaris", ha indicat Puig.

Des d'Atenció Primària, encarregada d'administrar les vacunes, demanen reforçar els centres de salut per tal que la campanya siga més efectiva. "Tenim temps per a preparar-nos, cal començar a estructurar i planificar", ha assenyalat a À Punt Javier Blanquer, vicepresident de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària.

En l'actual campanya de la grip, ha explicat, s'han trobat punts millorables que ara cal polir per a millorar l'eficiència del sistema. "Necessitem garantir estructuralment i funcionalment el sistema, i establir els circuits que ja hem plantejat en la vacuna de la grip", ha puntualitzat. Cal, al seu parer, planificar punts d'entrada alternatius en els centres de salut i zones alternatives de vacunació per tal de no saturar un sistema que ja de per si és precari. "El que no podem fer es llevar mitjans, ni atendre tot allò Covid deixant d'atendre el que no és Covid", ha afirmat.

Contra el rebuig a la vacuna

Un altre dels reptes al qual s'enfronta el sistema sanitari és el combatre el rebuig de la població a posar-se-la. El president Ximo Puig ha confirmat que l'administració no serà obligatòria, sinó una decisió voluntària. Ha apel·lat, per això, a la consciència ciutadana i a la solidaritat col·lectiva, i ha avançat que la Generalitat participarà en campanyes de divulgació per tal d'ajudar a desmuntar les teories conspiratòries antivacunes. Per al metge Javier Blanquer, la clau passa per garantir que la societat reconeix la vacuna com un bé sanitari. Una tasca, ha insistit, en la qual han de col·laborar els col·lectius mèdic i científic amb la mateixa administració.

També et pot interessar