L'atenció sanitària espera un col·lapse en tots els nivells aquesta setmana
Eva Suárez, portaveu del Fòrum d'Atenció Primària, preveu que a partir d'aquest dilluns s'arribe al pic de la cinquena onada i que es produïsca un efecte dominó que sature l'atenció primària, l'atenció continuada i les urgències dels hospitals
Les celebracions de Nadal ja han marcat un abans i un després en el nombre de contagis a la Comunitat Valenciana des de l’inici de la pandèmia. Tanmateix, tot indica que encara no s’ha arribat al pic màxim i que aquest arribarà a partir d’aquest dilluns, quan comencen a donar positiu les persones contagiades en les reunions de Cap d’Any i Reis.
Eva Suárez, portaveu del Fòrum d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana, tem els efectes que produiran els contagis massius en els centres de salut. Preveu que a partir d'aquest dilluns, la pressió augmentarà encara més a les consultes i el personal mèdic experimentarà una major frustració per no poder desenvolupar el seu treball com cal.
"Els casos de covid augmenten, i les persones contagiades acudeixen a atenció primària perquè se'ls faça el seguiment, i sobretot les baixes laborals". La situació, segons Suárez, es traduirà en el fet que moltes persones no podran ser ateses als centres de salut i acudiran a atenció continuada i a urgències, i sobrecarregaran així tots els nivells de l'atenció sanitària. Les conseqüències seran, com ha passat des de l'inici de la pandèmia, que altres patologies com els infarts, els ictus, les deteccions de càncer o el seguiment de pacients crònics queden relegats a un segon pla.
Menys burocràcia i més campanyes informatives
Encara que la Conselleria de Sanitat i el Fòrum d'Atenció Primària es va reunir dimarts, el resultat de les converses no ha sigut fructífer per a la seua portaveu, ja que "simplement ens van citar en el Pla d'Atenció Primària 2022-2023, que el presentaran a final de gener". Per la seua part, els metges de família van posar sobre la taula diverses propostes. Entre aquestes, traure la gestió de la covid de l'atenció primària i buscar altres espais perquè es faça la detecció de contagis, el seguiment i resoldre els dubtes de la població, tal com es va fer amb l'administració de les vacunes.
Un altre suggeriment del fòrum és descongestionar la burocràcia del personal mèdic, saturat especialment per la tramitació de les baixes laborals. "Es podria delegar en mútues o inspecció mèdica i llevar eixa càrrega que lleva molt de temps dels metges per a atendre a la ciutadania". Una altra de les seues reivindicacions és que la Conselleria invertisca a fer campanyes informatives més eficients dirigides a la població perquè coneguen com actuar si són contactes estrets o positius per coronavirus.
En total, Suárez calcula que els professionals d'atenció primària dediquen el 95% del seu temps a la covid.