L’autoritat fiscal empitjora les previsions per a enguany i situa la caiguda del PIB fins a un 12,4%
L’anterior previsió de l’Airef, al mes de juny, situava la caiguda de l’economia en un 11,7%.
A mesura que avança l’any les previsions econòmiques oficials per a enguany són més fosques. L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha revisat aquest dijous a la baixa les previsions per 2020 i estima una caiguda del producte interior brut (PIB) d’entre un 10,1% i un 12,4%. La forqueta dependrà de l’evolució de la pandèmia. L’anterior previsió fixava aquesta caiguda de fins a un 11,7%. Aquest empitjorament està relacionat amb el comportament pitjor de l’esperat del segon trimestre, que s’espera que cedisca un 17,5% en termes intertrimestrals.
La presidenta de l’Airef, Cristina Herrero, ha presentat aquest dijous l’informe de la institució sobre l’execució pressupostària, deute públic i regla de despesa per a 2020, en el qual revisa les seues previsions per a ajustar-les a l’evolució de la pandèmia.
A pesar de les males previsions per a enguany, l’autoritat fiscal confia en una ràpida recuperació de l’economia per a 2021. La previsió marca un creixement del PIB d’entre el 5,2% i el 5,8%, segons hi haja o no rebrot. L’Airef, no obstant això, espera una recuperació “incompleta i moderada” per la persistència de les mesures de distanciament social, per l’elevada participació en l’estructura productiva de les activitats amb major interacció social, la temporalitat de l’ocupació i una demografia empresarial amb una major participació de pimes “més vulnerables” a les dificultats de finançament.
La directora de la divisió d’Anàlisi Econòmica, Esther Gordo, ha assenyalat que la “reactivació de l’economia va cobrant força a mesura que es van alçant les restriccions”, encara que ha advertit que cal tenir en compte que es parteix de nivells “baixíssims” i que la recuperació és molt heterogènia per sectors i regions.
Les previsions contemplen també que l’ocupació caurà entre un 10,7% i un 12,8% enguany (entre 9,7% i 12,9% en l’anterior informe) per a després rebotar en un creixement d’entre un 4,2% i un 4,6% en 2021, per damunt de la forqueta d’entre el 2,6% i el 3,1% de l’anterior document per l’ampliació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO).