L’EMA aprova finalment la primera vacuna espanyola contra la covid

Hipra, l’empresa que l’ha desenvolupada, ha celebrat la notícia i ha destacat que es tracta d’un vaccí de “nova generació”

Seu de la farmacèutica Hipra a Girona
Seu de la farmacèutica Hipra a Girona / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de març 2023 - 17:39 Actualitzat: 30 de març 2023 - 20:36

El Comité de Medicaments d'Ús Humà de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha recomanat aquest dijous l'aprovació de Bimervax, la vacuna espanyola que feia un parell d’anys que estava en desenvolupament. Es tracta de la primera vacuna espanyola contra el coronavirus.

La notícia arriba una setmana després que l’EMA anunciara que havia començat a avaluar la sol·licitud de comercialització del fàrmac desenvolupat pel laboratori Hipra, a Girona. Han sigut mesos de proves i revisions en un procés molt exhaustiu i el sèrum ja està enllestit, a falta de rebre llum verda definitiva de les autoritats sanitàries per a poder-se distribuir entre la població.

El president del govern, Pedro Sánchez, ha felicitat Hipra i les institucions públiques que han fet possible l’aprovació del vaccí a través del seu compte de Twitter. "Hui és un dia per a recordar en la història de la sanitat i la ciència del nostre país", ha subratllat

Per la seua banda, la vicepresidenta executiva i directora d’R+D i Registres d’Hipra, Elia Torroella, ha celebrat l'aprovació de Bimervax, i ha dit que aquest dijous és un dia "molt especial i emotiu" per a tot l'equip d’aquests laboratoris. Assegura que el vistiplau de l’EMA és fruit de “l'esforç, el compromís, el coneixement, la il·lusió, la perseverança i l'optimisme” de l'equip d’Hipra juntament amb molts investigadors i centres d'investigació, hospitals, professionals sanitaris i professionals experts en moltes àrees, ha subratllat. En aquesta primera reacció a la notícia també ha tingut paraules per a les institucions que han estat al costat d’Hipra "des de l'inici del projecte".

El missatge de Torroella ha posat el focus en el fet que és una vacuna de nova generació, perquè és la primera bivalent de proteïna recombinant que s'aprova a la Unió Europea i en el món. "Encaixa perfectament amb les necessitats que tenim per a continuar protegint-nos de la covid", ha afegit. La vacuna té la indicació de reforç per a administrar-se després d'una d’ARNm, que s'ha administrat a la majoria de la població europea almenys en una dosi. 

De moment, tretze països d'Europa s'han adherit a un acord de compra conjunta i, amb l'aprovació per part de la Comissió Europea, serà moment de saber les quantitats de dosis requerides. Així mateix, ara es procedirà a obtindre les aprovacions necessàries per a oferir Bimervax a altres països fora de la Unió Europea.

A més, la vacuna, en el marc del projecte RBDCOV, s'està estudiant com a dosi de reforç per a persones immunocompromeses i prompte s'iniciaran estudis en xicalla i adolescents menors de setze anys.

Des de la companyia, admeten en tot cas que el retard en l’aprovació de la vacuna "ha tingut un cost important", però estan convençuts que Bimervax "aporta molt al control de la covid".

Ara, la farmacèutica catalana Hipra ha anunciat que demanarà l'autorització de la seua vacuna a països de fora d'Europa.

També et pot interessar

stats