Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

L'excés de morts en la segona onada ja supera el de la primera

Segons els registres civils valencians, des de l’1 de març han faltat 33.600 persones, 3.500 més de les previstes.

Un equip de sanitaris tracten a un pacient a l'UCI d'un hospital / Reuters

La crisi de mortalitat vinculada a l’epidèmia de coronavirus no afluixa. Les morts per qualsevol causa comptabilitzades diàriament als registres civils valencians entre l’1 de març i el 17 de novembre (l’última dada donada per l'INE) pugen a 33.625. Aquesta xifra representa 3.490 defuncions més de les previstes, tenint en compte les estadístiques de l’última dècada.

La novetat és que, per primera vegada, aquest excés de defuncions és major en la segona onada. A la primavera, la sobremortalitat va ser de 1.692 persones. I des de l’1 de juliol, quan comença la segona onada, ja són 1.798.

L’últim informe del Sistema de Monitorització de la Mortalitat Diària (MoMo) de l’Institut Carlos III manté quatre períodes de sobremortalitat al País Valencià, un durant la primera onada i tres des de l’estiu. En la pràctica, però, les xifres són molt similars a les de l’INE. Tot i que la metodologia que usen els dos organismes no és estrictament igual, l’estimació que fan és prou calcada, cosa que reforça la magnitud de la crisi de mortalitat en què seguim immersos.

I és que des de l’esclat de la pandèmia l’excés de morts és una mètrica que experts i institucions d’arreu del món estan utilitzant per a calibrar l’impacte de la malaltia. Són dades que no discriminen sobre quina és la causa de la defunció, a diferència de les notificacions oficials del Ministeri i la Conselleria, que només informen de morts que tenen una prova PCR que acredita que el coronavirus és la causa de la defunció. Aquesta metodologia infravalora les morts reals vinculades a l’epidèmia perquè no té en compte, per exemple, les defuncions en domicilis.

27 morts diaris de mitjana

En aquests moments, la Conselleria de Sanitat Universal està notificant una mitjana diària de 27 morts i 1.300 positius. Són dades a la baixa, però que no amaguen que la situació continua sent molt difícil, ja que un percentatge dels positius de hui són susceptibles d’acabar en mort en un termini d’un mes, aproximadament. Dit d’una altra manera: fins a Nadal, com a mínim, seguirem sumant defuncions i alimentant la pitjor crisi de mortalitat des que existeixen registres oficials.

També et pot interessar