Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Quin és l'impacte de la Covid-19 en el teixit associatiu valencià?

Un estudi destaca que 6 de cada 10 entitats no disposa de fons de reserva per a fer front a la pandèmia.

El teixit associatiu és una peça clau en la vida dels barris i municipis / Pedro Cervantes (@fhortasud)

El 60% de les associacions de la Comunitat Valenciana no disposa d'un fons de reserva per a fer front a la crisi del coronavirus. Així ho posa en relleu el primer estudi per a avaluar l'impacte econòmic i social de la Covid-19 en el teixit associatiu valencià, que la Fundació Horta Sud ha posat en marxa entre juliol i setembre i en el qual han participat 50 associacions.

El teixit associatiu és una peça clau en la vida dels barris i municipis, amb milers d'activitats organitzades per les associacions festives, esportives, educatives, musicals, d'oci i temps lliure i de persones majors, entre altres. A conseqüència de la pandèmia, milers d'activitats organitzades per aquestes entitats s'han vist cancel·lades i tota l'economia relacionada amb el teixit associatiu s'ha paralitzat.

L'estudi demostra que les associacions s'enfronten a importants reptes econòmics i socials com ara la baixada d'ingressos, reducció de personal, absència de fons de reserva, així com la incertesa davant la reobertura dels locals i la realització d'activitats.

Baixada d'ingressos, reducció de personal i incertesa

Hi ha moltes persones que, davant la situació d'incertesa, ha decidit no renovar la quota d'associat o no inscriure's als tallers i activitats. El 65% de les associacions preveu una baixada d'ingressos a través de les quotes de socis, dels ingressos per activitats, de les donacions i de les aportacions de les empreses. A conseqüència de la baixada d'ingressos, el 20% de les agrupacions preveu una reducció del personal que té contractat.

L'estudi mostra que el 60% de les entitats no disposa d'un fons de reserva per a fer front a la crisi. Aquest indicador està relacionat amb el caràcter finalista de les subvencions, atés que únicament es concedeixen per a la realització d'activitats concretes. Aquest sistema de subvencions públiques, fa que les entitats no estiguen en condicions de comptar amb un fons de reserva per a fer front a situacions de crisi. En aquesta línia, exigeixen de les institucions públiques que mantinguen les subvencions i que llancen noves convocatòries per a garantir el manteniment de les entitats.

Preocupa com adaptar les noves mesures de seguretat

Una de les principals preocupacions de les associacions és com adaptar les noves mesures de seguretat, tant en les activitats que organitzen com en els seus locals. Existeix un gran desconcert perquè segueix sense haver-hi instruccions clares per part de l'administració respecte a la reobertura dels locals o la realització d'activitats.

També els preocupa com reconstruir el teixit associatiu una vegada que la pandèmia haja remés. En aquest sentit, de l'estudi es desprén que el 2% de les associacions està plantejant-se la dissolució.

També et pot interessar