Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

L’IVIE afirma que les restriccions de l’estat d’alarma afecten més a la renda i l’ocupació que a la mobilitat

L’institut valencià insta a no restringir l’activitat laboral més enllà del necessari per a minimitzar la recessió econòmica.

Un cèntric carrer de la ciutat de València durant l'estat d'alarma / Efe

Les restriccions de l’activitat econòmica, i en molts casos de moviment, establertes per l’estat d’alarma estan afectant més a la generació de renda i d’ocupació que als moviments totals de les persones, que estan motivats, en major mesura per motius diferents al laboral. Així ho conclou el quart informe Covid-19, que ha publicat l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE). Aquest informe analitza els efectes que han tingut les restriccions de l’activitat econòmica sobre les persones.

Atesa la repercussió en la renda i l’ocupació, l’IVIE, tot i admetre que les restriccions de mobilitat i de l’activitat laboral són “necessàries” per a frenar l’expansió del coronavirus, insten els responsables polítics a no allargar-les més temps del que calga. “Si es volen minimitzar els riscos que la recessió econòmica derivada del confinament es prolongue més temps de l’imprescindible, els moviments per motiu de treball haurien de recuperar-se quan siga possible”, adverteix aquesta anàlisi.

El document, elaborat pel director de l’IVIE, Francisco Pérez, i l’economista, també de l’Institut, Eva Benages, recull que les mesures per a limitar la mobilitat de les persones estan tenint una “alta efectivitat”. De fet, assenyalen que els desplaçaments no laborals van caure ja un 90% des de les primeres restriccions imposades pel decret del 14 de març i els moviments per a acudir al lloc de treball, a Espanya s’han reduït un 62,3% si es considera l’efecte dels dos decrets promulgats i del teletreball.

No obstant això, els moviments per motiu laboral “només representen un 30% del total”, la qual cosa significa que les restriccions als desplaçaments per treball han permés una reducció del 18,7% del total de la mobilitat de les persones a Espanya. El 11,3% restant és el que realitzen els treballadors d’activitats essencials, que continuen tenint autoritzat el desplaçament.

També et pot interessar