L'OMS anuncia que sis candidates a vacunes estan en fase molt avançada: "Hi ha esperances"

Tres es desenvolupen a la Xina, dos en els laboratoris de Pfizer i Moderna (Estats Units) i la sisena al Regne Unit.

Un científic porta a les mans una vacuna per a la Covid-19
Un científic porta a les mans una vacuna per a la Covid-19 / Bing Guan (Reuters)

Sis candidates a vacunes contra la Covid-19 es troben en "fase molt avançada", per la qual cosa hi ha esperances que prompte puga haver-hi una immunització de la població contra el coronavirus, ha assenyalat aquest dijous el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

L'expert etíop, qui a principis de setmana advertia que podria no haver-hi una cura contra el virus ha matisat les declaracions aquest dijous i ha explicat que el fet que algunes de les possibles vacunes es troben en la tercera fase d'assajos clínics és "esperançador". Tot i això, ha subratllat que han d'esperar els resultats finals d'aquests tests.

Tres de les sis vacunes esmentades per Tedros es desenvolupen a la Xina, mentre que les altres són objecte d'estudi als laboratoris de les farmacèutiques nord-americanes Pfizer, Moderna i la britànica AstraZeneca, aquesta última en col·laboració amb la Universitat d'Oxford. El director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, l'irlandés Mike Ryan, ha especificat que quan alguna mostre bons resultats "es passarà a la producció de la vacuna i es procedirà a la immunització de la població".

Tot i això, des de l'autoritat sanitària mundial avisen que cal ser cautes i veure possibles efectes adversos abans de vacunar milers de persones. Ryan, de fet, ha recordat que, a més d'aquestes candidates, vora 160 laboratoris més estan treballant per a trobar una vacuna. Seria la primera que s'aconseguiria contra un coronavirus.

"Solucions sofisticades" per a evitar nous confinaments

El director d'Emergències Sanitàries de l'OMS s'ha mostrat també confiat que l'adopció de mesures "sofisticades" de contenció del virus eviten haver de tornar als confinaments massius als quals molts països van recórrer en les primeres fases de la pandèmia. "Els confinaments són una mesura dràstica, ja que aïllen tothom, així que cal veure si podem passar a mesures més sofisticades, més localitzades", ha assenyalat en el Fòrum de Seguretat d'Aspen (als Estats Units).

L'expert irlandés ha citat com a exemples d'aquestes mesures la realització massiva de tests, els rastrejos de casos sospitosos i dels contactes, o les quarantenes.

També et pot interessar

stats