Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

L'OMS recomana ara l'ús general de màscares de tela si no és possible mantindre la distància social

L'organització sanitària es recitifica a si mateixa en una nova revisió dels elements de protecció.

Una sanitària mostra una mascareta / Jessica Hayes (Efe)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha actualitzat la guia d'ús d'elements de protecció i recomana ara emprar màscares o tapaboques de tela en els llocs amb transmissió generalitzada de coronavirus quan no es puga mantindre la distància de dos metres entre persones, com per exemple en el transport públic, botigues o espais tancats amb molta gent. Fins ara l'OMS només recomanava usar les màscares per a la gent que atenia persones potencialment contaminades, o que tenien tos o esternuts; així com per al personal sanitari.

No tots els materials són igual d'efectius per a fer de barrera a les microgotes que expulsen les persones contaminades quan tussen o esternuden. Segons la guia, el polipropilè, el cotó i el polièster són més segures, i la cel·lulosa i la seda ha de considerar-se com a últimes alternatives.

Tres capes millor que una

L'experta del Departament d'Emergències Sanitàries de l'OMS, April Beller, recomana combinar les teles i que la màscara tinga tres capes: una estructura absorbent al voltant de la boca –com per exemple de cotó- per a retindre les gotes de saliva; un filtre interior de polipropilé, que és el material que s'utilitza en les màscares quirúrgiques; i una cobertura exterior de materials repel·lents de líquids com el polièster. Tot i que en molts països s'ha generalitzat l'ús de tapaboques de cotó, l'experta de l'OMS recorda que "absorbeixen molt l'aigua", i per tant cal canviar-les quan es banyen perquè "poden estar contaminades".

Les mascares quirúrgiques, per al personal sanitari

L'organització reclama que les màscares quirúrgiques es reserven per al personal sanitari i recomana el seu ús a tot el personal que treballa en instal·lacions mèdiques, atenga o no a pacients de Covid-19.

També en suggereix la necessitat per a persones de més de 60 anys, o que patisques malalties cròniques.

Una bona col·locació i neteja, essencials en la prevenció

Les regles per a la utilització les màscares són tan importants com el material del qual estan fetes. Atenció a com les col·loquem: han de cobrir nas, boca i mentó, i han d'estar ben adherides al rostre per tots els costats, perquè si estan molt estirades, no valen de res. Abans de posar-se-les cal rentar-se o desinfectar-se les mans. I si s'usen poc temps -per exemple, per a un trajecte amb autobús- es poden guardar en una bossa de plàstic per a tornar-les a utilitzar més avant

D'altra banda, cal extremar la neteja. L'OMS recomana rentar-les cada dia, si és possible a 60 graus i, si no ho és, a mà, amb aigua, desinfectant-les un minut amb clor i esbandint-les molt bé a continuació.

Amb tot, la guia de recomanacions de l'OMS insisteix a mantindre la distància interpersonal com la millor prevenció.

També et pot interessar