Directes
Ara en la televisió
EL XEF A CASA

L'ONU i els líders mundials exigeixen un accés just a les vacunes de la Covid-19

Científics i responsables d'empreses de vacunes tanquen aquest divendres la sessió extraordinària de Nacions Unides.

Reunió especial de l'ONU per a abordar la gestió de la pandèmia / @UN (Twitter)

Desenes de líders internacionals han reclamat un accés equitatiu i global a les vacunes contra el coronavirus durant una reunió especial de l'ONU per a abordar la gestió de la pandèmia. Amb quasi 65 milions de casos i més d'un milió i mig de morts a escala global, l'Assemblea General de Nacions Unides celebra una sessió extraordinària per a discutir al més alt nivell la crisi de la Covid-19. La sessió es tancarà aquest divendres, amb una jornada en la qual els governants deixaran l'escenari a representants d'organitzacions internacionals, científics i responsables d'algunes de les empreses que estan desenvolupant vacunes contra la Covid-19.

En un moment en el qual diverses vacunes estan pràcticament preparades per a començar a usar-se, els líders de tots els continents han insistit que l'accés ha de ser just i universal. Així, han mostrat un fort suport a instruments com Covax, la plataforma impulsada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres entitats per a facilitar la distribució de vacunes a la població de tot el món, per a la qual Nacions Unides ha demanat més suport financer.

Després de diversos mesos de pandèmia, la lliçó per a molts líders és que fa falta més unió en l'esfera internacional si es vol aconseguir una resposta efectiva. No obstant això, hi ha països que no han acudit a l'assemblea. El president dels Estats Units, Donald Trump, ha sigut una de les absències més destacades en la cita, en la qual tampoc van estar els líders d'altres potències com la Xina, Rússia o el Regne Unit.

Trump convida empreses farmacèutiques a una cimera sobre la vacuna

Donald Trump ha convidat líders d'empreses farmacèutiques i representants de la comunitat científica a una cimera dimarts que ve a la Casa Blanca centrada en la vacuna de la Covid-19.

La cimera es produirà dos dies abans que l'Agència d'Aliments i Medicaments dels EUA (FDA) es reunisca per a avaluar si aprova la vacuna desenvolupada per la farmacèutica Pfizer i la seua sòcia alemanya BioNTech, una trobada prevista per al dijous 10 de desembre. Una setmana després, el 17 de desembre, l’FDA es reunirà per a sospesar l'autorització d'emergència als Estats Units que han demanat els fabricants d'una altra vacuna, la de Moderna.

S'espera que les primeres vacunes de Pfizer es distribuïsquen a mitjan desembre, i el repartiment serà proporcional a la població de cada estat, els líders del qual podran decidir qui tindrà prioritat per a rebre-la, normalment entre la població d'alt risc i els professionals mèdics.

Pfizer retalla a la meitat les dosis que espera fabricar en 2020

La farmacèutica Pfizer ha retallat a la meitat el nombre de dosis de la seua vacuna contra la Covid-19 que espera fabricar i distribuir en el que queda d'any a causa de problemes amb la posada a punt de la cadena de subministrament, segons ha informat la companyia. Al principi, Pfizer va pronosticar distribuir 100 milions de la seua vacuna, autoritzada ja al Regne Unit i a l'espera d'una imminent autorització als Estats Units i Europa, però ara només es compromet a produir 50 milions abans que acabe l'any.

No obstant això, Pfizer manté les seues projeccions de produir més de 1.000 milions de dosis durant 2021, quan la vacuna començarà a injectar-se en la població general i començarà la vertadera campanya mundial per a immunitzar contra la pandèmia.

També et pot interessar