El manual del CSIC per a una correcta ventilació de les aules
La guia pretén ser una ferramenta útil per a reduir les probabilitats de contagi de la Covid-19 per via aèria.
Les aules són un dels espais de preocupació de la segona onada de la pandèmia. Després de suspendre's l'activitat presencial a tots els centres el passat mes de març, els estudiants van tornar a partir de setembre a classe enmig de la incertesa. Els centres han extremat la cura i les mesures de protecció, però el degoteig d'aules bambolla confinades és gairebé diari. Una guia presentada aquest dimecres per l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua, IDAEA-CSIC i el Ministeri de Ciència i Innovació, pretén ser una eina per a reduir les probabilitats de contagi de la Covid-19 per via aèria.
El treball està basat en una guia de la Universitat de Harvard i en fonts i treball experimental en ventilació i filtració a Espanya, i és aplicable a altres tipus d'espais interiors com ara oficines o altres edificis d'ús públic.
El document recorda que el risc de contagis als espais interiors és major que a l'exterior i remarca també que les partícules en suspensió, aerosols, són susceptibles de contindre el virus i s’hi poden acumular.
Pel que fa a la ventilació, la guia deixa clar que l'ús d'un ventilador no implica renovació de l'aire. També subratlla que la ventilació necessària per a reduir el risc de contagi "depén del volum de la sala, el nombre i l'edat dels ocupants, l'activitat realitzada, la incidència de casos a la regió i el risc que s’hi vulga assumir". I menciona que la guia de Harvard recomana 5-6 renovacions d'aire per hora per a aules de 100 m², amb 25 estudiants de 5-8 anys.
Propostes de reducció del risc de contagi:
1. Les activitats a l’exterior són sempre preferibles.
2. Si l'activitat ha de ser a l’interior és preferible en aules amb possibilitat de ventilació natural, especialment ventilació encreuada (finestres i portes als costats oposats).
3. Si la ventilació natural no és suficient, generalment es pot aconseguir ventilació suficient utilitzant equips extractors o impulsors individuals amb un cabal d'aire adequat.
4. Quan es disposa de sistemes centralitzats de ventilació forçada, la taxa d'aire exterior s'ha d'incrementar i la recirculació s'ha de reduir.
5. Quan tot l'anterior no és possible o no és suficient, s'ha de purificar l'aire amb equips previstos de filtres Hepa.
6. La solució final pot ser una conjunció d'opcions, per exemple es pot combinar ventilació natural i purificació.
7. L'ús de màscares, el manteniment de la distància i les mesures d'higiene continuen sent necessàries en totes les solucions.