Directes
Ara en la televisió
ANIMALADES, UN MÓN BESTIAL

Margarita Del Val: "Tot i que arribe la vacuna, haurem de mantindre les mesures de seguretat"

La viròloga ha advertit també del perill d'arribar a l’onada de tardor sense haver superat la de l'estiu.

Margarita Del Val durant l'entrevista en A la Ventura

EnA la Venturahem entrevistat la viròloga i directora de la plataforma de SalutGlobal del CSIC, Margarita del Val, per a parlar sobre la situació actual de lapandèmia del coronavirus.

Preguntadasobre la situació a la Comunitat Valenciana, Del Val ha reconegut que, tot ique és una de les comunitats que sol tindre molt bones xifres, ara mateix hi haaltres territoris millor posicionats perquè estan començant a fer abaixarl’onada d’estiu. Reconeix que l’hem descendit un poc perquè s’hancomençat a aplicar mesures,però que aquesta és l’única forma que es reduïsquen els contagis.

Defet, aquest divendres la Conselleria de Sanitat Universal ha notificat 901 contagis nous en les últimes 24 hores, un 18% més que en l'última setmana, i també una xifrarècord de brots, 46 concretament. A més tant les hospitalitzacions com les UCIsumen nous màxims en l'últim balanç oficial.

Sobreles noves mesures restrictives aplicades a Elx, Oriola, Guadassuar i Onda,Del Val ha explicat que, tant la reducció del nombre de persones permés en unareunió social o familiar com la restricció dels aforaments, tenen uns objectiusmolt clars. En el primer cas reduir el nombre de potencials contagis en cas queuna persona de la reunió estiga contagiada, i en el segon garantir que escomplisquen les distàncies de seguretat.

Ambla vacuna no desapareixeran les mesures de seguretat

Desprésque l’empresa Johnson and Johnson haja aturat els assajos de la seua vacuna per“malaltia inexplicable” d’un dels voluntaris i que el director executiu de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), Guido Rasi, haja assegurat que “és molt difícil” tindre una vacuna per a 2020,hem preguntat a Del Val si veu realistes les previsions de tindre la vacunallesta per al desembre.

Segonsl’experta, saber quan estarà preparada la vacuna és “una caixa negra” perquèles vacunes que s’estan “entrenant” als laboratoris després han d’eixir alcarrer i fins a aquest moment no es pot saber amb certesa com s’hi comportaranquan els voluntaris vacunats s’exposen a la infecció per coronavirus.

Amés, la utilització de la vacuna depén de l’autorització de l’Agència Europeadel Medicament una vegada que l’empresa la finalitze. el que comportarà méstemps de proves que no es fàcil predir quant s’allargarà.

Enqualsevol cas, les vacunes que arribaran primer tindran poca eficàcia i seranper a una població limitada, així que encara que hi haja vacuna s’hi hauran demantindre totes les mesures de seguretat, així que “més val que ens hiacostumem i que sapiguem que una mesura a soles no val”.

Segonai tercera onada

Laviròloga ha explicat que és “molt perillós” arribar a la tardor sense haversuperat l’onada estival perquè, com podem observar a altres països europeus onel fred ja ha començat, amb la baixada de les temperatures es redueixen lesactivitats a l’exterior i les persones comencen a congregar-se als interiorsamb menys distància i ventilació, i així encara és més perillós no complir lesmesures de seguretat.

SegonsDel Val aquesta onada de tardor podria arribar qualsevol dia i serà molt pitjorper a les zones més fredes del país perquè segons els càlculs de les veusexpertes, la probabilitat de contagi és entre 20 i 100 vegades superior alsinteriors que als exteriors, tot i que no es pot generalitzar perquè cada espaiinterior té les seues particularitats.

Sitenim en compte aquest escenari, és vital prendre mesures “primerenques” noméscomence a “despuntar” la situació, i fer-ho de manera diferenciada percomunitats perquè les necessitats no seran les mateixes per a tots. “Qualsevolmesura, com més prompte es prenga serà menys dràstica, més curta, impactaràmenys en l’economia o serà menys impopular”, ha afegit.

Algunesde les mesures que considera que cal implantar, més enllà de les mascaretes, ladistància social i la higiene de mans, són vigilar al màxim la ventilació delsexteriors, augmentar el nombre de persones que fan teletreball, millorar eltransport públic, o escalonar els horaris d’entrada a la faena i alsesdeveniments.

També et pot interessar