La mascareta és obligatòria inclús quan hi haja distanciament

És obligatori dur-la a la via pública, als espais a l'aire lliure, espais tancats d'ús públic i espais oberts al públic.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló durant la roda de premsa
La consellera de Sanitat, Ana Barceló durant la roda de premsa

La consellera de Sanitat, Ana Barceló ha anunciat aquest dissabte en roda de premsa que l'ús de mascaretes és obligatori en tot moment a la via pública, als espais a l'aire lliure, espais tancats d'ús públic i espais oberts al públic. "No és que hi haja una alternativa entre distanciament o mascareta, sinó que ha d'haver les dues coses", ha especificat la consellera.

La mascareta és obligatòria també als espais privats, oberts o tancats, quan existisca contacte amb persones que no siguen convivents i no es puga garantir la distància de seguretat de metre i mig. També, en cas d’estar en una terrassa, és obligatori el seu ús i només es pot llevar en el moment de consumir.

Així i tot, no és obligatòria en platges, piscines, espais naturals ni a l’aire lliure, sempre que siga possible mantindre la distància interpersonal d’un metre i mig. Tampoc durant la pràctica d'activitat física o qualsevol altra activitat amb la qual resulte incompatible el seu ús, i en les activitats infantils i juvenils d'oci si es roman amb el grup de convivència estable.

Pel que fa a l'aforament en terrasses de bars i restaurants, és del 100% si es compleixen les mesures de distanciament, amb una ocupació màxima de vint persones, i en locals d'oci no es podrà superar el 30%. A més, en aquells locals que disposen de terrasses a l'aire lliure, l'aforament és de fins al 75% de les taules permeses, sempre que es puga assegurar el distanciament establit, i s'ha de fer ús de la màscara quan no s'estiga consumint.

Aquestes mesures estan en marxa des del moment de la seua publicació en el DOGV aquest dissabte de vesprada.

Tot i que aquest divendres la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, va insistir en la responsabilitat individual en l’ús de la mascareta, aquest dissabt s’ha decidit imposar el seu ús obligatori.

Les causes que ha apuntat Barceló per a aquest canvi de criteri són el creixent nombre de rebrots, que arriben ja a vint i la disminució de l’edat de contagi. Segons ha explicat la consellera, s’estan quadruplicant els casos en la franja d’edat entre els vint i els quaranta anys i, a més, es tracta en la seua majoria de casos asimptomàtics. Aquesta absència de símptomes provoca una “falsa seguretat” que provoca que la mobilitat continue i no es respecten les normes de distanciament o l’ús de la mascareta.

Amb la Comunitat Valenciana són ja quinze les comunitats autònomes que han decretat l’obligatorietat de l’ús de la mascareta. Només Madrid i les Canàries encara no han pres aquesta mesura.

Tancament de l’oci nocturn a Gandia

Barceló ha anunciat també el tancament de l’oci nocturn a la ciutat de Gandia i ha agraït a l’alcaldessa de la capital de la Safor, Diana Morant, la seua col·laboració, comprensió i suport a l’hora d’adoptar aquesta mesura.

Barceló ha deixat clar que s’actuarà d’aquesta manera en tots els llocs on es donen “circumstàncies semblants” i quan no s’apliquen totes les mesures de prevenció i seguretat recomanades.

D’altra banda, dimarts es durà a terme a la població de Santa Pola un estudi per a detectar possibles casos de contagi en el brot confirmat en una discoteca d’aquesta població del Baix Vinalopó. Es farà una crida a les persones que acudiren a aquest local els dies 10, 11 i 12 de juliol per tal de fer-los les proves sanitàries pertinents.

Barceló ha recordat que els vint brots detectats fins ara a la Comunitat Valenciana s’han donat en entorns familiars, en trobades on es reuneixen persones no convivents, quan es relaxen les mesures de seguretat com l’ús de la mascareta o la distància interpersonal, i en l'oci nocturn, entre els i les joves, que tenen una major mobilitat i contacte social.

També et pot interessar

stats