La mortalitat per covid durant la primera setmana de juliol es triplica respecte del 2021
També a maig i juny s’han registrat més defuncions que els mateixos mesos de l’any passat
Malgrat la falsa sensació de seguretat provocada per la vacunació i la fi de les restriccions, la covid encara no ens ha abandonat, i la prova és el notable increment en els contagis i les hospitalitzacions, que ens fa afrontar l’estiu amb amenaça de col·lapse del sistema sanitari.
Però no només ha augmentat la transmissió i els ingressos, també les morts. De fet, si comparem les dades dels tres últims mesos amb les de l’any passat, la mortalitat es multiplica de forma alarmant.
El maig del 2021, les morts per covid van ser 108, mentre que enguany han sigut 134. La diferència al mes de juny és molt més alta: 19 defuncions en 2021 enfront de les 104 d’enguany, això són cinc vegades més. I pel que fa a la primera setmana de juliol, la diferència és de 9 morts l'any passat i 27 enguany, tres vegades més.
A l’espera de l’actualització de dades de la Conselleria de Sanitat Universal d’aquest divendres, les veus expertes coincideixen que estem davant d’un panorama inquietant. El doctor i professor d’Estudis de la Salut a la Universitat Oberta de Catalunya (OUC), Salvador Macip, indica que a principis d’any, quan encara estàvem deixant enrere la sisena onada, ja es veia vindre que hi hauria més onades enguany. “La pandèmia segueix amb nosaltres i continuaran havent-hi onades. La magnitud de cadascuna depén tant del virus com de nosaltres”, afirma.
En aquest sentit, Macip explica que es preveia una possible onada a l’estiu per la pèrdua d’immunitat, però que la que estem tenint ara “és una onada per culpa, sobretot, de les noves variants, que són molt més contagioses que l'original”.
Pel que fa a la mortalitat, recorda que es comença a notar que pugen amb una diferència de setmanes o, fins i tot, mesos després de l’augment dels contagis i els ingressos. El metge considera que la pujada dels ingressos està arribant al pic —cosa que no es podrà saber amb seguretat fins ací unes setmanes— per això s’espera encara una cua de mortalitat deguda a aquesta pujada dels ingressos que s'allargarà les setmanes vinents. Les seues previsions són que “si tot va bé”, les defuncions haurien d’anar baixant durant l’estiu perquè les trobades són més a l’exterior no hi ha tanta aglomeració en interiors, però augura un altre pic de cara a final d’any.
També ha recordat que la mortalitat que s’està veient últimament és sobretot de persones vulnerables –gent gran i persones immunodeprimides o amb problemes de salut crònics– que són més susceptibles a infectar-se i a cursar la malaltia de forma molt més greu. Per això posa l’accent en la importància de protegir aquestes persones, no només amb la quarta dosis de la vacuna, sinó recuperant algunes mesures de seguretat que considera que no s’haurien d’haver abandonat mai, com ara la mascareta als interiors, on està comprovat que la transmissió és molt més alta. “La població jove i sana pot estar relativament tranquil·la, però no deixen de ser transmissors del virus, així que hem de fer un esforç entre tots per protegir la gent més vulnerable perquè una persona gran envoltada de gent jove contagiada pot acabar a l’hospital o morir”, assegura.
A més, Macip adverteix que les reinfeccions causen més problemes crònics i de covid persistent. És a dir, que “passar la malaltia més d’una vegada et fa anar comprant paperetes per a tindre covid persistent” que, en alguns casos és molt limitant i pot canviar-te la vida. Per això recomana que la gent es continue vacunant, especialment les persones vulnerables i les que, pel fet d’haver-se contagiat, només s’han inoculat dues dosis fins ara.