Morts i vacunació a Europa: el gràfic que demostra que les vacunes salven vides

A mesura que els països arriben a la immunitat de grup, les morts cauen de manera considerable

A l’esquerra, les morts per milió d'habitants en les últimes dos setmanes. A la dreta, el percentatge de població vacunada (amb pauta completa) sobre el total d’habitants. És el gràfic que confirma que les vacunes salven vides: com més vacunació, menys morts. 

Espanya n'és un cas clar. Ací tenim una de les taxes de mortalitat més baixes de tots els països de la Unió Europea, amb 4,3 defuncions per milió d’habitants en els últims 14 dies. Una xifra que s’explica, sobretot, pel fet que quasi un 80% de la població total ja està totalment immunitzada contra la covid.

En una situació similar es troben Malta, Xipre o Suècia amb taxes de mortalitat que no superen les 4 morts per milió i percentatges de vacunació que superen o freguen el 70%. 

D’entre els països que superen la immunitat de grup del 70%, destaca el cas de Bèlgica per ser la nota discordant. Allà, a pesar de tindre un bon índex de vacunació (75,2%), en les últimes dos setmanes s’han registrat quasi 40 morts per milió d’habitants. 

L’explicació la podem trobar en la manera en què aquest país comptabilitza les morts, ja que no només registra el nombre de defuncions confirmades per coronavirus, sinó que també tots els casos sospitosos, incloses totes les morts produïdes en residències d'ancians.

En l’altre extrem final del gràfic es troba Bulgària, amb més de 310 morts per milió i un percentatge de població vacunada que no supera el 30%. Aquest també és el cas de Romania, Croàcia o Letònia, on les baixes taxes de vacunació es tradueixen directament en més morts. 

Dalt, i a mesura que puja el percentatge de població vacunada a nivells d’immunitat de grup (70% - 80%), veiem que les taxes de mortalitat cauen considerablement en una tendència que es compleix en quasi tots els casos. Per als casos en què es compleix, hem de tindre en compte que cada país comptabilitza les morts de manera diferent i que, a més de les vacunes, hi ha altres factors que influeixen com l’ús de la mascareta o la implantació del teletreball. 

També et pot interessar

stats