Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

Nova actualització del pla de vacunació a Espanya

El Ministeri de Sanitat ha publicat aquest divendres una nova actualització de l’estratègia i els grups prioritaris.

Pla de vacunació amb els grups prioritaris / Marta Galindo

El Ministeri de Sanitat ha publicat aquest divendres una nova actualització de l’estratègia de vacunació amb els grups prioritaris que seguiran els actuals i les recomanacions d’immunització de les persones que han passat la malaltia.

El document manté l’edat com a principal factor de risc i, per això, ha afegit nous grups als acordats la setmana passada, com és el de 56 a 59 anys, mentre que deixa per a més avant la definició de les persones amb patologies cròniques menors de 60 anys. De moment no estaran sotmesos a l’edat els reclusos de les presons, que es vacunaran més avant “en funció de la disponibilitat de vacunes i amb independència de criteris etaris”.

Pfizer i Moderna

Cal recordar que ambdues vacunes requereixen dues dosis: la de Pfizer de 0,3 ml amb 21 dies de separació; i la de Moderna de 0,5 ml amb 28 dies de diferència. Aquestes dues vacunes es continuaran utilitzant per immunitzar les persones més vulnerables per edat elevada o diversos factors de risc.

L’orde és el següent:

- Grup 1. Usuaris de residències i treballadors i treballadores.

- Grup 2. Sanitaris i sociosanitaris de primera línia.

- Grup 3A. Personal que, no sent de primera línia, té un nivell d'exposició alt (treballadors de l’àmbit hospitalari, d’atenció primària, de l’àmbit de l’odontologia i higiene dental i la resta de personal sanitari que atén pacients sense mascareta més de 15 minuts).

- Grup 5. Majors. Dins d’aquest grup, a més, l’orde específic és el següent: majors de 80 persones primer (5A); persones de 70 a 79 anys segones (5B); i persones de 60 a 69 anys, en tercer lloc (5C).

- Grup 7. Persones menors de 60 anys amb condicions de risc alt de Covid-19 greu.

- Grup 3B major de 55 anys. Personal de serveis de gestió i resposta a la pandèmia; personal sanitari i sociosanitari no vacunat anteriorment; fisioterapeutes; terapeutes ocupacionals; oficines de farmàcia, tècnics de pròtesis dentals, i personal d’Institucions Penitenciàries.

- Grup 3C major de 55 anys. Resta del personal sanitari i sociosanitari no vacunat amb anterioritat.

- Grup 6 major de 55 anys. Col·lectius amb funció essencial per a la societat. Dins del grup 6 també es distingeix entre les forces i cossos de seguretat, emergències i forces armades, que es vacunaran primer (6A); docents i personal d’educació infantil i educació especial, en segon lloc (6B), i docents i personal d’educació primària i secundària en tercer lloc (6C).

- Grup 8. Persones de 56-59 anys.

Des del Ministeri de Sanitat han sostingut que en els grups 3A, 4, 5A, 7, 3B, 3C, 6A, 6B i 6C la vacunació “podrà solapar-se per qüestions organitzatives i de factibilitat”.

AstraZeneca

En el cas de la vacuna d’Oxford, la pauta és de dues dosis de 0,5 ml separades entre 10 i 12 setmanes; preferiblement 12, ja que s’ha apreciat una eficàcia més elevada.

Després de revisar amb detall la informació de seguretat d’aquest medicament en persones amb una o més comorbiditats (és a dir, amb coexistència de dues o més malalties), com malalties cardiovasculars, respiratòries o diabetis, s’ha conclòs que el perfil de seguretat és similar al de la resta de persones que hi han intervingut.

Amb tot, s’ha decidit utilitzar aquesta vacuna per als següents col·lectius:

- Grup 3B ≤ 55 anys.

- Grup 3C ≤ 55 anys.

- Grup 4. Grans dependents de fins a 55 anys.

- Grup 6 (6A, 6B i 6C) ≤ 55 anys.

- Grup 9. Persones de 45 a 55 anys.

També s’ha assenyalat que la vacunació dels grups 6B, 6C i 9 podrà solapar-se per qüestions organitzatives i de factibilitat.

I si s’ha passat la Covid-19?

La gran majoria de persones infectades per SARS-CoV-2 produeixen anticossos neutralitzants a més d’estimular la inducció de respostes de cèl·lules T. El nombre de casos amb reinfecció documentada es considera “molt baix” en els 6 mesos posteriors al diagnòstic, encara que no està clar el percentatge en què estan protegits els qui han passat la malaltia i durant quant temps.

Per això, el document de Sanitat divideix en quatre grups les persones que han sigut contagiades:

- Majors de 55 anys que ja han rebut una dosi: vacunació amb pauta de dues.

- Majors de 55 anys amb diagnòstic d’infecció després de rebre la primera dosi rebran la segona quan estiguen completament recuperats i hagen finalitzat el període d’aïllament.

- Menors de 55 anys. Vacunació amb una sola dosi als sis mesos després del patiment o diagnòstic d’infecció.

- Menors de 55 anys amb diagnòstic d’infecció per SARS-CoV-2 després de rebre la primera dosi completaran la pauta als sis mesos.

Pots trobar més detalls sobre els grups de vacunació en l’informe publicat pel Ministeri de Sanitat aquest divendres ací.

També et pot interessar