Les noves remeses de vacunes activen el procés als centres de dia i per a majors de 90 anys i grans dependents
Sanitat Universal insistirà a demanar la vacunació per a les cuidadores dels grans dependents, tinguen o no contracte.
Els nous contingents de Pfizer, Moderna i Astrazenca han permés començar a vacunar a les persones usuàries dels centres de dia valencians i el personal sociosanitari que les atén, uns grups de població prioritaris en la primera fase de la campanya, als quals s'ha retardat l'administració pels problemes de producció i distribució dels preparats. Sanitat Universal havia planificat administrar-los la primera dosi en la primera setmana de febrer, però ha pogut complir només amb aquesta previsió en els centres de dia annexes a les residències de persones majors, segons ha confirmat la vicepresidenta del Consell i conselleria d'Igualtat i Inclusió Mònica Oltra.
La Generalitat pretén "tindre immunitzada tota la xarxa residencial a les acaballes de març" amb les dues dosis, aprofitant les noves remeses de vacunes, més voluminoses, que s'han compromés a entregar les farmacèutiques, ha indicat Oltra.
Els centres de dia per a persones majors dependents de Tres Forques i Centelles de la ciutat de València han començat a inocular aquest dimecres la vacuna, segons ha constatat À Punt. La regidora d'Envelliment Actiu i tinent d'alcaldia de l'ajuntament, Pilar Bernavé, assegura que en les pròximes dues setmanes s'administrarà la primera dosi del preparat contra el coronavirus al conjunt dels 520 usuaris i 166 treballadors dels centres de la ciutat. En aplicació de protocol vigent les persones majors rebran les de Pfizer i Moderna. Els treballadors de menys de 55 anys, la d'Astrazeneca.
Arranca la vacunació per a majors de 90 anys i grans dependents
En paral·lel, les noves partides també han permés arrancar en els centres de salut la segona fase de la campanya, per a vacunar les persones majors de 90 anys i els grans dependents que no viuen a les residències, com ha constatat À Punt aquest dimecres a ambulatoris com els de Villena, a l'Alt Vinalopó.
Sanitat Universal insistirà aquest en la reunió interterritorial d'aquest dimecres a incorporar com a grup prioritari en la vacunació també a les cuidadores de les persones dependents als domicilis, "tinguen o no un contracte". "Són la residència més gran d'Espanya i no vacunar-les significa que la persona queda desatesa en cas de contagi", ha explicat Mónica Oltra, que ha instat el ministeri a aplicar una "mirada social" en els criteris.
Vacunació en instal·lacions municipals
D'altra banda, els municipis valencians han oferit a la Conselleria de Sanitat espais alternatius per a agilitzar la campanya i descongestionar els centres de salut i els hospitals. L'Ajuntament de València ha oferit els 51 centres d'activitats per a persones majors de la ciutat, les llars dels jubilats, que fa mesos que estan buides per la pandèmia, i espera que a les acaballes de la setmana Sanitat Universal comence a vacunar en quatre d'aquests locals. Per contra, la conselleria ha descartat aprofitar, de moment, els centres de dia per a immunitzar persones externes, pel risc de contagi, i també altres espais, com les instal·lacions esportives.
Des de l'inici de la campanya, el 27 de desembre de 2020, s'han subministrat més de 210.000 dosis al territori valencià, cent mil de les quals es van administrar la passada setmana. El 95% dels usuaris i personal treballador de les residències ha rebut ja una dosi de la vacuna contra el coronavirus i el 65% les dues, unes 95.559 persones, l'1,89% de la població, segons el registre del ministeri de Sanitat.