Directes
Ara en la televisió
DEL TWIST AL CLIC
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Novetats en el protocol covid: què hem de fer si donem positiu

La Conselleria de Sanitat Universal ha adaptat a la Comunitat Valenciana l'estratègia de detecció precoç, vigilància i control de la covid-19, amb canvis en el rastreig i les quarantenes

Novetats en el protocol covid: què fem si donem positiu / Marta Pascual

L'explosió de contagis en l'actual onada de coronavirus, amb xifres inèdites en gran part de l'Estat que amenacen de seguir a l'alça en les pròximes setmanes, ha obligat el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes a actualitzar l'estratègia de detecció precoç, vigilància i control de covid-19 per a adequar-la al nou escenari pandèmic i alleugerir la pressió sobre l'atenció primària. La Conselleria de Sanitat Universal ja ha adaptat el protocol valencià a les noves directrius estatals, que inclouen alguns canvis. Què s'ha de fer en cas de contagi? Fins a quan s'ha de fer quarantena? Què passa si no estic vacunat? I si soc contacte estret? Recopilem les respostes:

Soc positiu: quan he de fer quarantena?

La Conselleria de Sanitat ha informat que el període d'aïllament per als casos positius asimptomàtics o amb símptomes lleus es redueix a set dies, sempre que la persona afectada no mostre símptomes en els últims tres dies. En cas que n'hi haja, la quarantena es manté en deu dies. 

Quarantena més llarga per a col·lectius de risc

Per a aquelles persones amb malaltia greu o immunosupressió es manté el període d'aïllament mínim de 21 dies.

Què hem de fer quan s'acaba el confinament

Després del període d'aïllament de set dies i fins als deu dies posteriors a l'inici de símptomes —o a la data de diagnòstic en els casos asimptomàtics—, les persones positives han d'extremar les precaucions i reduir tot el possible les interaccions socials utilitzant de manera constant la mascareta. Especialment, s'ha d'evitar el contacte amb persones vulnerables.

Cal informar del positiu als contactes estrets

L'última actualització de l'estratègia covid a Espanya limita el rastreig i seguiment de casos en els centres de salut als quadres greus i els col·lectius de risc. Per això, els casos confirmats —també a través d'autodiagnòstic— hauran d'informar els seus contactes estrets del seu positiu. En cas que presenten símptomes, hauran de telefonar al 900 300 555.

Han de guardar quarantena els contactes estrets?

El cens de contactes dels casos confirmats inclourà només els convivents i contactes íntims que siguen especialment vulnerables (persones amb patologies de risc o majors de 70 anys sense dosis de record, cuidadors d'aquests, dones embarassades o personal sanitari o sociosanitari). La resta dels contactes estrets de la persona infectada hauran de guardar quarantena durant set dies si no estan vacunats amb pauta completa o estan immunodeprimits.

Precaució i mascareta

Encara que estiguen exempts de quarantena, durant els deu dies posteriors a l'exposició, els contactes estrets hauran d'extremar les precaucions i reduir tot el possible les interaccions socials utilitzant de manera constant la mascareta. Sanitat recomana també evitar el contacte amb persones vulnerables durant aquest període. 

Soc contacte estret: em faran PCR a l'ambulatori?

La nova estratègia covid estableix que el seguiment i rastreig en l'atenció primària es farà només en casos greus i col·lectius de risc. Per això, en els contactes estrets, tant vacunats com no vacunats, es prioritzarà la realització de prova diagnòstica a persones vulnerables (majors de 70 anys, immunodeprimits o dones embarassades) i a persones que les atenen (professionals o familiars) així com al personal sanitari o sociosanitari i a les persones que estiguen ingressades en un centre sanitari o sociosanitari. Per a la resta, la persona amb sospita de covid s'haurà de fer una prova a casa, a través d'un test d'antígens, que es donarà per vàlida.

També et pot interessar