La pandèmia provoca ja 3,5 milions de contagis i vora 250.000 morts en tot el món
Els Estats Units inicien aquesta setmana el tractament experimental amb Remdesivir per a pacients greus.
El nou coronavirus SARS-CoV-2 deixa fins ara un balanç de 3,5 milions de contagis i vora 250.000 víctimes mortals de 187 països. Ja han passat poc més de tres mesos des que registraren els primers casos a la Xina, durant els quals els Estats Units s’ha alçat com la regió més castigada, amb més d’un milió de contagis i 67.500 morts, un terç dels quals a l’estat de Nova York.
Nova York és el principal focus de coronavirus en tot el món, on els casos superen el segon país més afectat per la Covid-19: Espanya, amb més de 217.000 contagis i 25.000 decessos. La Península, no obstant, registra el major nombre d’altes amb 118.902 persones recuperades. El següent en la llista, segons dades de la universitat Johns Hopkins, és Itàlia, amb prop de 211.000 infeccions, seguida pel Regne Unit, França i Alemanya. Nombrosos països europeus, però, ja han iniciat mesures per a la desescalada motivats per un aplanament de la corba de contagis i morts; és el cas d’Espanya, que en la jornada d’ahir va registrar 276 decessos, Itàlia (174) i França (135).
Més enllà d’aquests països veïns, el Brasil, Turquia i Rússia també superen els 100.000 casos de coronavirus, els quals fa dies que van deixar enrere els vora 84.000 de la Xina, país on es va originar la pandèmia. La Comissió Nacional de Sanitat del país asiàtic ha detectat en les últimes hores tres nous casos, una xifra que manté la tendència de nous positius en nivells mínims.
Trump assegura que tindran vacuna a finals d’any
Donald Trump ha dit aquest diumenge que està “convençut” que el seu país tindrà una vacuna contra la Covid-19 per a finals d’any. “Només vull aconseguir una vacuna que funcione. Si un altre país l’aconsegueix abans, em llevaré el barret”, ha apuntat el president dels Estats Units durant una trobada virtual amb votants emesa per la cadena Fox News. Fins ara, l’equip expert en salut de la Casa Blanca havia mencionat gener de 2021 com a la data més primerenca en la qual podrien tindre disponible una vacuna del coronavirus, mentre que Trump els ha desdit i ha reconegut en televisió que “preferirien que no diguera” res més optimista.
Els Estats Units planegen tractar en els pròxims dies alguns dels seus pacients més greus amb l’antiviral Remdesivir, segons ha assegurat aquest diumenge el fabricant del fàrmac, mentre continuen les tensions pel ritme de reobertura desigual entre els diferents estats. El medicament, aprovat per al seu ús d’urgència als Estats Units, podria arribar aquest dilluns als primers pacients mentre el fabricant, la farmacèutica Gilead, fa plans per a exportar-lo a altres nacions que li donen llum verda. El Remdesivir, que s’administra per via intravenosa, va començar a desenvolupar-se el 2009 i es va provar sense massa èxit en pacients d’ebola la dècada passada. Aquesta teràpia experimental es reservarà per als pacients en estat greu.
Bolsonaro se salta el confinament i participa en una manifestació contra el Congrés
Per la seua banda, el president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha participat en una manifestació multitudinària als carrers contra el Congrés i la Cort Suprema, la qual cosa agreuja encara més la tensió entre les institucions. Segons relats dels mitjans locals, almenys dos periodistes que cobrien la protesta van ser agredits verbalment i físicament.
L’antic capità ha tornat a saltar-se les mesures de confinament en un moment en què la crisi política i institucional s’uneix a la sanitària: la corba d’infectats i morts per Covid-19 s’ha disparat al país. El Brasil ha registrat fins a aquest diumenge més de 7.000 morts per coronavirus i 100.000 casos confirmats de la malaltia, 4.588 nous en 24 hores. No obstant això, diversos estudis científics indiquen que els casos al Brasil podrien superar el milió i fins i tot situar-se per damunt dels Estats Units.