Què passarà amb les restriccions quan acabe l’estat d’alarma?

Normes com el toc de queda o el confinament perimetral han restringit drets fonamentals

Un grup de policies de servei després del toc de queda durant l'estat d'alarma

Les resolucions judicials que han tombat restriccions establides pels governs autonòmics ha sigut una constant durant tota la pandèmia. De fet, quan s'acabe l'estat d'alarma, la via judicial serà el camí que han de seguir els governs autonòmics a l'hora de mantindre algunes de les restriccions actuals.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit que l’estat d’alarma arribarà a la fi el 9 de maig, com estava previst, i que no es prorrogarà més enllà.

Durant l'estat d'alarma, normes com ara el toc de queda, la limitació de reunions en els àmbits públics i privats, el confinament perimetral i el tancament de certs sectors han restringit drets fonamentals. Però la llei no contempla que es puguen continuar restringint si l’estat d’alarma no està vigent. Per tant, què passarà amb les mesures sanitàries a partir del 9 de maig?

La regulació d'activitats, com ara la restauració o el comerç, és competència de les comunitats autònomes, però fins ara, el govern no havia de justificar cap restricció. D'ara en avant, sense l’estat d’alarma caldrà una ratificació als tribunals. Així ho ha explicat l’investigador en Dret Administratiu de la Universitat de València, Víctor Betancourt.

De fet la via judicial ja va donar el vistiplau al toc de queda a la Comunitat Valenciana dies abans de l'aprovació de l'estat d'alarma.

També hi ha la qüestió que durant l’últim any s’ha comprovat que la justícia no avala les mateixes restriccions en tots els territoris. Per això, en un intent d’aconseguir una homogeneïtat en les mesures sanitàries, el Tribunal Suprem ha dictat que tot allò que s'aprove als consells interterritorials ha de ser de compliment obligatori en tots els territoris.

També et pot interessar

stats