Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El personal sanitari acull amb incertesa la nova estratègia per a gripalitzar la covid

Rafael Ortí, president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene: "Ens centrarem només en ingressos i morts, podem estar un temps sense detectar un canvi de tendència i això ens preocupa"

Treballadores d'una empresa amb mascareta / Shutterstock

L'estratègia espanyola per a controlar la covid-19 posa en marxa aquest dilluns una nova fase que suposa un pas més cap a la gripalització de la malaltia. Implica, entre altres coses, la desaparició dels aïllaments en els casos lleus o asimptomàtics i que les proves diagnòstiques es limiten només als col·lectius més vulnerables, persones en contacte en àmbits de risc (sanitaris i sociosanitaris) i pacients greus.

Un gir radical en el protocol que crea incertesa entre el sector sanitari, segons ha reconegut aquest dilluns en Les notícies del matí, Rafael Ortí, president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene. "No tenim molt clar encara com repercutirà aquesta disminució de proves diagnòstiques, d'aïllaments i quarantenes", ha expressat. Així, ha advertit que amb la transició es perdrà part de la informació sobre la circulació del virus, el que dificultarà la resposta davant repunts: "Ara ens centrarem només en els ingressos i les morts. Com que venen a partir de dues o tres setmanes després de l'augment de casos, podem estar un temps sense detectar el canvi de tendència i això ens preocupa", ha manifestat el facultatiu.

Ortí, que també és cap del Servei de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de València, ha exposat les reticències sobre la conveniència d'adoptar ara les noves mesures per a gestionar la covid-19, una pandèmia que "encara no s'ha acabat". Més que l'avanç cap a la convivència amb el virus, el que qüestiona el professional sanitari és la data triada per a fer el pas: "Està clar que és un procés que progressivament hem d'acceptar perquè és normal que després de dos anys de pandèmia es vaja normalitzant. El canvi [d'estratègia] és necessari, el que no tenim clar és que aquest siga el moment oportú", ha opinat. Des del seu punt de vista, el final de la Setmana Santa i les vacances de Pasqua haguera sigut el moment "ideal" per al canvi de protocol.

El canvi és necessari, el que no tenim clar és que aquest siga el moment oportú

Entrevista completa a Rafael Ortí.

Un dels punts del nou document que genera més dubtes entre el sector sanitari és el que fa referència als aïllaments de les persones infectades, que es limita a només casos de risc i greus. Rafael Ortí considera que hi ha algunes ambigüitats en el protocol i alerta que, pel que concerneix aquesta part, l'objectiu "no és evitar-ne la gravetat dels pacients afectats, sinó evitar la transmissió a altres persones". "Seria més coherent dir que els aïllaments els han de fer persones que estan en contacte amb col·lectius vulnerables o no vacunats", ha afegit.

La Comunitat Valenciana espera expectant l'impacte de les Falles en la situació epidemiològica. A l'espera que es confirme si hi ha un canvi de tendència després de dos mesos de baixada en la corba de contagis, ja han començat a arreplegar-se els primers repunts. La incidència acumulada a catorze dies es va disparar més de cent punts en tres dies, i es va passar de 297 a 400 casos per cada 100.000 habitants el divendres. Uns registres, en tot cas, que ara caldrà reinterpretar per l'absència de tests a la població general en el nou sistema de vigilància.

Seria més coherent dir que els aïllaments els han de fer persones que estan en contacte amb col·lectius vulnerables o no vacunats

Pel que fa a la mascareta en interiors, única mesura davant la covid que encara queda vigent —juntament amb la prohibició de fumar en terrasses—, Rafael Ortí és partidari de mantindre'n l'obligatorietat d'ús, durant "el temps que siga necessari". "No hauria de retirar-se fins que la incidència no baixe de 50 casos per cada 100.000 habitants i les morts siguen pràcticament irrellevant", ha afirmat. Un escenari que, a parer del metge, podria arribar en un parell de mesos, sempre que la situació no empitjore i la pandèmia es mantinga a ratlla.