La por dels contagis entre temporers preocupa a la Plana d’Utiel-Requena a les portes de la verema
L’empresariat i les administracions preparen un protocol per a garantir la salut dels treballadors i la detecció i el tractament de possibles casos.
A la comarca de la Plana d’Utiel-Requena falten dos setmanes perquè comence la verema de les varietats més primerenques de raïm, aquelles que no van quedar greument afectades per la pedra que va caure al mes de juliol. Pràcticament, tot està a punt perquè al voltant de 1.200 temporers cullen la fruita en aquesta campanya.
La major part dels treballadors i treballadores, un 70%, seran persones residents a la comarca. La resta, vindran de València. L’empresariat i les administracions preparen un protocol per a garantir-ne la salut i la detecció i el tractament de possibles contagis. “Es vol que l’administració s’implique, que faça els tests a l’inici de la campanya i que faciliten llocs on els possibles casos puguen passar el confinament”, ha explicat a À Punt NTC la responsable del departament laboral d’AVA-Asaja, Marian Sánchez.
La majoria dels temporers hi repeteixen cada any. Primer treballen en la verema i després en la recol·lecció de cítrics i altres productes del camp. L’empresariat els fa un contracte amb un sou establit per conveni i els facilita l’allotjament.
Més difícil és evitar i controlar l’arribada de temporers d’altres comunitats, sense contracte ni un lloc on dormir, i que treballaran de manera irregular, amb els perills que això comporta per a la salut pública en la crisi sanitària actual. “Ve molta gent sense allotjament, buscant treball, i viuen com poden. Aquest és el major problema”, assegura Luis Javier Navarro, membre de l’executiva de la Unió de Llauradors i Ramaders i viticultor d’aquesta comarca.
Segons les organitzacions agràries, les empreses que donen faena de manera irregular a aquests temporers fan un competència deslleial i la seua actuació irresponsable representa un perill per a la salut pública.
Aquesta setmana, la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, explicava en la ràdio d’À Punt que, davant de la por al contagi entre treballadors del camp i després dels brots a Lleida, Osca i Lugo, la Generalitat i els ajuntaments impulsen conjuntament la creació d’una xarxa comarcal de solucions pel que fa a l’habitatge ubicades en diversos municipis amb la finalitat d’assegurar l’aïllament d’aquests treballadors si hi haguera un cas de Covid-19.
De moment, s’ha començat a fer una previsió de les instal·lacions disponibles per a determinar quines són les que reuneixen les condicions adients.