El port de València preveu que el tràfic caurà un 10% enguany pel coronavirus
La pandèmia tindrà un impacte en l'economia 12 bilions de dòlars només en 2020, segons l'Institut d'Economia Internacional.
El port de València rebaixa les previsions de creixement per a enguany. Segons, el president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, la previsió és que el tràfic caiga un 10% i els beneficis siguen d'uns cinc milions d'euros. Martínez ho ha explicat en la presentació de l'informe elaborat per l'Institut d'Economia Internacional sobre l'impacte del coronavirus en l'economia global.
Segons aquest informe, el coronavirus tindrà un impacte en l'economia de 12 bilions de dòlars només el 2020. Unes pèrdues semblants a la suma del PIB de les quatre principals potències de l'eurozona: Alemanya, França, Itàlia i Espanya. Vicente Pallardó, analista de l'Institut d'Economia Internacional, ha destacat que es tracta de la major caiguda d'activitat econòmica en temps de pau de la història, i això en un escenari moderat, "en el qual no hi ha rebrot".
L'Institut d'Economia Internacional afirma que la clau del ritme de recuperació la marcarà el comportament de les famílies, si opten per impulsar el consum o aposten per estalviar, com va passar en la crisi anterior. Pallardó apunta que "les famílies en un context d'incertesa, de por, estalvien fins a l'últim euro; en l'última crisi es va viure un augment enorme de la taxa d'estalvi i això suposa un fre a la recuperació econòmica".
Creixement del deute públic
El fort creixement del deute públic és una de les conseqüències més clares i directes de la crisi derivada de la Covid-19. L'informe de l'Autoritat Portuària de València (APV) remarca que, sobretot en les economies més desenvolupades, el deute continuarà registrant un fort increment derivat dels esforços dels diferents governs per a pal·liar amb mesures econòmiques la crisi.
Vicent Pallardó, remarca la necessitat d'evitar duplicitats i ineficiències, i d'avançar en les "reformes estructurals pendents". I sobre el tancament de "forats" que permeten l'elusió fiscal, defén que cal gravar "de manera efectiva" –amb impostos verds– activitats negatives. També creu que s'hauria d'evitar que les grans empreses utilitzen "mecanismes complexos" per a pagar impostos "ínfims".
Per a eixir de la crisi, l'informe recomana eliminar l'economia submergida, recuperar l'equilibri fiscal, racionalitzar les despeses i aplicar reformes estructurals, com per exemple, una reforma intel·ligent del mercat laboral.