El PP exigeix al govern central que baixe l'IVA de les mascaretes

Tot i que la normativa europea impedeix rebaixar-lo, no s'aplicaran sancions als països que ho facen.

VÍDEO | El PP exigeix al govern central que baixe l'IVA de les mascaretes

Des del principi de la pandèmia l'obligació de portar mascareta l'ha convertida en un producte de primera necessitat utilitzat per tots. Ara, amb el debat dels nous Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2021 sobre la taula, el preu de les mascaretes ha generat polèmica al Congrés.

Des de l'oposició, el PP lamenta que l'avantprojecte dels PGE no incloga una rebaixa de l'IVA en les mascaretes per a adequar-lo a la condició de bé de primera necessitat. El grup vol que se li aplique el tipus superreduït i que passe del 21% al 4%. De la mateixa manera es va expressar el diputat de VOX, Juan Luis Steegmann, que va insistir que "és la millor vacuna" contra el coronavirus que suposa un "alt cost" per als espanyols.

Sobre aquest tema, la subsecretària d'estat, Silvia Calzón, va parlar durant la comissió de sanitat i consum del Congrés de dijous passat on va assegurar que "des del govern espanyol es comparteix la necessitat que les mascaretes siguen un producte encara més accessible per a la població" i que hi ha la "voluntat" de facilitar la millor accessibilitat a aquests tipus de productes.

En una pregunta d’aquest matí sobre la baixada de l’IVA, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assenyalat que “ens la podem plantejar”, encara que “el debat no és aquest”. Calvo ha recordat que “s’han destinat 14.000 milions d’euros per a despeses sanitàries durant la pandèmia” per la qual cosa aquest govern “no pot ser acusat de no estar en l’avantguarda” de la protecció social de cara als contagis. No obstant això, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va declarar que Espanya no pot reduir el tipus de l'IVA en les màscares, del 21%, perquè hi ha un reglament europeu que ho "prohibeix".

De fet, la directiva de l'IVA impedeix reduir el tipus de les mascaretes des del 2006, però, amb motiu de la pandèmia, la Comissió Europea va comunicar a l'abril als estats membres que no sancionaria als països que decidiren aplicar aquesta mesura, com han fet diversos governs. A més, l'any 2018 la mateixa Comissió va proposar modificar la norma, la qual cosa "permetria a tots els estats membres aplicar un tipus reduït o fins i tot nul al subministrament de tals béns".

L'esmena, pendent d'aprovació, autoritzaria també a aplicar "tipus reduïts o nuls" a "les adquisicions intracomunitàries i els subministraments interns d'aquests béns". Per això, i segons un criteri que va fixar en el 2016, "normalment no s'iniciaran procediments d'infracció" mentre s'espera l'aprovació d'aquests canvis per part del Consell Europeu.

Interpretacions a la norma

A diferència d'Espanya, altres països de la Unió Europea sí que es van sentir legitimats per a reduir l'IVA de les mascaretes el mateix mes d'abril, després de rebre la citada nota de Brussel·les.

Un dels primers estats va ser Irlanda, on el ministre d'Hisenda, Paschal Donohoe, va demanar al president un tipus del 0% de l'IVA al subministrament al país d'equips de protecció personal. També el primer ministre de Portugal, António Costa, va anunciar que el seu govern implantaria una reducció de l'IVA després que haguera comprovat que la Unió Europea havia dit que "no plantejaria problemes" encara que fóra "il·legal". Uns dies després, aprovaren rebaixar del 23% al 6% la compra de mascaretes i gels desinfectants.T: Polèmica per l'IVA del preu de les mascaretes

També et pot interessar

stats