Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Els Premis Rei Jaume I fan una crida a l'altura de mires i a la col·laboració per a eixir de la crisi

Puig defén que la ciència ha de convertir-se en un pilar de la societat i que l'increment previst dels pressupost no és suficient.

Els Premis Rei Jaume I fan una crida a l'altura de mires i a la col·laboració per a eixir de la crisi

La pandèmia de coronavirus ha protagonitzat l'acte d'entrega a la Llotja de València del lliurament dels Premis Rei Jaime I en els fons i la forma. Totes les intervencions han fet referència a la Covid-19 en un acte més reduït que l'habitual per les restriccions d'aforament i que ha estat presidit per la reina Letícia. Els premis són els principals guardons científics que s'entreguen a Espanya cada any, amb una dotació de 100.000 euros per al guanyador de cada categoria. I són anualment un punt de trobada i reivindicació per la ciència, la innovació i la investigació.

Enguany els guardons reconeixen el treball de Francisco José García Vidal (Investigació Bàsica), Diego Puga Pequeño (Economia), Miguel Beato del Rosal (Investigació Mèdica), Fernando Maestre Gil (Protecció del Medi Ambient), Laura Lechuga Gómez (Noves Tecnologies) i Verónica Pascual Boé (Emprenedor). En nom dels guardonats ha parlat Pascual Boé, que durant la intervenció ha fet una crida a una societat sostenible i capaç d'afrontar els reptes. Pacual ha defés que el premi anima a redoblar esforços. “És temps de generositat, d'altura de mires, de col·laboració publicoprivada, de deixar l'ego a banda i fixar-se en els millors, d'una aposta decidida per l'educació i pel talent de les pròximes generacions, per la investigació i la ciència, per la tecnologia, per l'economia i l'emprenedoria, sense oblidar-nos de l'ètica”, ha dit. La guardonada ha acabat amb unes paraules de confiança en la societat espanyola. “Tenim el talent per a fer l'impossible possible, tenim energia, creativitat, passió, talent en majúscules”, ha dit l'emprenedora per a concloure amb les paraules del filòsof Peter Drucker: “La millor manera de predir el futur és creant-lo”.

Durant la seua intervenció, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recordat que la pandèmia i l'ambiciosa recuperació que impulsa Brussel·les “ens situen davant una transformació sense precedents”. Puig ha advertit del “risc” que la cadena es trenque per la part més feble i ha mostrat una aposta per una eixida “justa” de la crisi que no deixe víctimes. “Eixe és el repte”, ha remarcat. De la pandèmia de 1918 hi ha una lliçó: hi va haver una depressió col·lectiva que demostra que res es construeix sense esperança. Puig ha remarcat el paper dels joves. “Ni derrotisme, ni cinisme ni resignació. Hem de tornar a creure”, ha emfatitzat. “Necessitem més ciència, més innovació, més investigació”, ha dit.

El president ha assegurat que la xifra d'investigadors ha pujat un 11% a la Comunitat Valenciana en tres anys i segons les últimes dades disponibles, de 2018, es supera l'1% del PIB en I+D+I, i en el pròxim pressupost la ciència i la investigació creixeran un 65%, “però és molt insuficient, queda molt per avançar”, ha deixat clar. “No s’han de posar excuses, la ciència ha de ser considerada com un pilar fonamental de la nostra societat”.

Prèviament, el president executiu de la Fundació Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, ha llegit la declaració del jurat dels guardons, que enguany se centra en les conseqüències de la bretxa digital per a evitar que ciutadans o països queden al marge de la prosperitat que aquests avanços han de portar.

El primer a prendre la paraula ha sigut, com cada any, l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha apostar per la innovació per a transformar les ciutats i que tot siga més fàcil per als ciutadans. Ribó ha dit que la ciència és necessària sempre per al futur però ara més que mai per a garantir el present. En segon lloc ha parlat el president de la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats (FVEA), Vicente Boluda, ha valorat la implicació de la Casa Reial en els premis i ha recordat que la pandèmia pot provocar una “crisi social que cal evitar”. Boluda ha fet una crida que Espanya sàpia eixir de la crisi de la Covid-19 mitjançant una aposta per la ciència i la investigació. “Necessitem que es definisquen objectius, en terminis concrets i en una estratègia coneguda i compartida, i en què la col·laboració publicoprivada és imprescindible”, ha incidit durant la seua intervenció.

Ha tancat l'acte la reina Letícia, que ha destacat la importància del treball dels premiats en benefici d'una societat moderna. I ha acabant reiterant les paraules de Pascual Boé que ha dit que “és temps de generositat i d'altura de mires”.

També et pot interessar