Directes
Ara en la televisió
ZOOM

Els primers tests ràpids per a autodiagnosticar la Covid-19 arribaran a les farmàcies valencianes els propers dies

Caldrà recepta mèdica per a comprar-los, però el sector està a l'espera del protocol que ultima la Conselleria de Sanitat.

El test d'anticossos funciona de manera molt senzilla: només cal una punxada en el dit per a extraure una gota de sang

Les farmàcies valencianes començaran a rebre al llarg d'aquesta setmana els primers lots de tests ràpids per a detectar anticossos de coronavirus en l'organisme, segons ha confirmat la secretària autonòmica de Sanitat, Isaura Navarro. La cooperativa de distribució de productes farmacèutics Cofares va avançar dissabte que ja ha començat a repartir aquestes proves per tot l'Estat per tal que es puguen vendre entre la població general, però amb recepta mèdica. El Col·legi de Farmacèutics ha confirmat que els establiments disposen ja d'una guia que inclou la informació necessària per a la dispensació dels tests, com ara respostes a preguntes freqüents.

Aquest nou mètode, aprovat per la Unió Europea però pendent encara de l'autorització del Ministeri de Sanitat per a ser comercialitzat, permetrà a la ciutadania realitzar-se un test d'autodiagnòstic a casa per a saber si ha passat ja la Covid-19. S'espera que servisca per a agilitzar els diagnòstics i fer abaixar les xifres de contagis per a les festes de Nadal.

Així funciona

El mecanisme del test ràpid d'anticossos és molt senzill: només cal una punxada en el dit per a extraure una gota de sang que, en ser analitzada, permet saber si la persona ha estat exposada al virus. Tarda entre deu i quinze minuts i té una fiabilitat superior al 90%.

En el cas del coronavirus, s'analitza en sang la presència de dues immunoglobulines: IgM (indiquen una infecció recent però no necessàriament activa) i IgG (apunten que la infecció s'ha superat i els anticossos s'han generat en mesos anteriors a la prova). Si el resultat és negatiu en IgM i IgG vol dir que el pacient no ha contret el virus, perquè no hi ha rastre en el sistema immunològic. Això no descarta, però, una possible infecció, que podria estar en fase primerenca. Per això, des del Col·legi de Farmacèutics adverteixen que no estan recomanats per a casos en què hi ha haja sospita de contagi.

Pendents del protocol

Des de la Conselleria de Sanitat Universal expliquen que en els últims dies s'han produït contactes amb les farmàcies de la Comunitat Valenciana per a acabar de tancar un protocol que regule el funcionament i la comercialització d'aquests tests. Des del Col·legi de Farmacèutics de Castelló assenyalen que queden encara diversos fronts per tancar amb l'administració autonòmica, com, per exemple, si les proves es fan en els establiments de venda o en cases particulars. Aquesta última opció no agrada el col·lectiu, més partidari que es practiquen sota la supervisió d'un professional.

També cal acordar, apunten, si amb prescripció mèdica és suficient, si un pacient positiu té obligació de comunicar el resultat a les autoritats sanitàries o si s'han de derivar a un centre de salut. Des del col·legi professional recorden que, com que la Covid-19 és una malaltia de declaració obligatòria, és molt important que la ciutadania informe al professional sanitari prescriptor de la prova del resultat per tal que es puga dur a terme un seguiment adequat. Així, reiteren la sol·licitud que s'incloga a les farmàcies en el marc dels programes de salut pública, quant a la detecció i notificació de resultats dels tests ràpids a les autoritats, amb els protocols corresponents i en col·laboració amb les autoritats sanitàries.

La secretària autonòmica de Sanitat, per la seua banda, coincideix amb el sector que cal una “extrema col·laboració” entre les dues parts i insisteix en la importància que la ciutadania estiga informada davant la gran quantitat de proves de diagnòstic: “Han de saber quin test és el més adient en funció de les seues circunstàncies”. S'ha referit, per exemple, als tests d'antígens, que el Ministeri de Sanitat té previst autoritzar aquesta mateixa setmana, i que només són efectius en persones que presenten símptomes perquè només són capaç de detectar la infecció aguda.

També et pot interessar