Directes
Ara en la televisió
L'HORA FOSCA
Ara en la ràdio
AÇÒ NO HO SABIES (reemissió)

El pronunciament de l'EMA sobre la tercera dosi de les vacunes, encara sense data

El regulador europeu de medicaments diu que per ara no està clar si cal administrar una injecció de reforç contra la Covid-19 ni quan 

Imatge d'arxiu d'una xeringa en un vial de Pfizer / Brendan McDermid (Reuters)

A l'Agència Europea de Medicaments (EMA) se li entravessa la decisió sobre si cal administrar tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19, com ja s'ha aprovat als Estats Units. Una font de l'organisme regulador ha assegurat aquest dimecres a Efe que, de moment “encara no s'ha determinat quan podria ser necessària una dosi de reforç”, ni tampoc “en quines poblacions caldria centrar-se”, en cas que “se'n confirme la necessitat”.

Amb tots els països comunitaris, Espanya inclosa, pendents del pronunciament de l'EMA sobre la conveniència o no de punxar una tercera dosi dels preparats immunitzadors, des de l'entitat insisteixen que “encara s'estan revisant les dades emergents —de les campanyes de vacunació en marxa dins i fora de la Unió Europea— per a fer les recomanacions que puguen ajudar” els governs europeus a prendre una decisió sobre això. És a dir, si caldria inocular una injecció extra i “a quines poblacions dirigir-se”.

“L'EMA és conscient que diversos Estats membres de la UE estan considerant la possibilitat d'administrar dosi de reforç a determinades poblacions. Les decisions sobre com han d'administrar les vacunes continua sent prerrogativa dels òrgans d'experts que guien les campanyes de vacunació en cada país”, insistia una portaveu de l'ens. 

El rellotge corre i l'anunci del posicionament de l'EMA sobre les terceres dosis segueix sense data. L'agència assenyala que “en cas que se'n necessiten” —cosa que encara està per determinar i que depén tant de les dades compartides per les farmacèutiques com pel seguiment de les campanyes de vacunació—, els experts analitzaran la informació disponible, quan siga suficient per a prendre una decisió, i comunicaran les conclusions sobre això. 

Experts a càrrec de la investigació Zoe Covid al Regne Unit han assegurat aquest dimecres que la protecció contra les infeccions per Covid-19 en persones que estan completament vacunades amb els preparats de AstraZeneca i Pfizer comença a disminuir en un termini d'uns sis mesos fins a un 67 i un 74% respectivament. En el pitjor dels casos, han assenyalat, la protecció que aporten aqueixes vacunes contra el virus podria començar a decaure fins a situar-se per davall del 50% en ancians i treballadors sanitaris per a l'hivern.

També et pot interessar